mandag 13. juni 2011

Nattmeite etter gjørs

12 - 13.06.2011
Endelig var det tid for årets nattmeite etter gjørsen. Fjoråret gav ny teamrekord med 6.414g, men bettet var ikke all verdens den helgen, mye på grunn av at vannet var helt sauset inn i alger og sikten lik null. Det var også mye alger i år, men ikke så ille som i fjor på samme tiden. I og med at vi fikk beskjed på Statoil at de ikke lånte ut nøkkel til port og båt lengre, dro vi til plassen på den andre siden av vannet. Klokken var litt over 7.00 og plassen var fylt opp med biler samt at vi så 3 båter ute på vannet.

Vi stappet båten full av utstyr og baggasje og kjørte sydover til den lille øya for å slå opp leir. Første prioritet var å få tak i nok agnfisk slik at vi var klare for nattmeite til kvelden. Det var i begynnelsen litt vanskelig, men etter at vi satt oss i båten og prøvde en annen plass fikk vi raskt 20- 25 fine sørv og noen abbor. Planen var at vi skulle bruke tiden fram til kvelden på å dorge og spinnfiske etter gjedda. Vi fikk raskt en gjedde på rundt 3.500g, men vi måtte avbryte da det blåste alt for mye. Faktisk brukte vi mye tid på å komme oss tilbake til campen, nettopp på grunn av den sterke vinden. For vinden var så sterk at motoren ikke klarte å gi båten nok kraft til å kjøre mot vinden og bølgene. Løsningen var selvfølgelig en kombinasjon av el-motor og årer..

Klokken nærmet seg 19.00 og det var på tide å starte gjørs-meite. Vi dregget opp på ca 3 meter og plasserte agnene på ca 5 - 6 meter. Nesten umiddelbart får vi første run. Men først etter tredje forsøk sitter den, og årets første gjørs er et faktum. Like etter er det min tur og vi skjønner raskt at det ikke er snakk om gjørs, men gjedde. Normalt sett pleier vi ikke å merke så mye til gjedda under gjørsmeite, men denne kvelden ble det totalt 3 gjedde. Alle var slanke og blasse i fargen, men en ting skal de ha, de gav alle gode kamper med spektakulære hopp. Største veide i overkant av 4 kg. Men det var gjørs vi ville ha i kveld/natt.Tidligere har vi merket ganske markerte perioder som gjørsen har vært mest aktiv, men nå virket det som om den var ganske aktiv hele kvelden. Vi hadde mange run og fikk flere fine gjørs.Først når klokken nærmet seg 01.30 skulle vi få kveldens største gjørs. Det startet forsiktig med et sakte run på den ene stangen til Ole, for så å stoppe opp i en lengre periode. Plutselig raser den av gårde og tilslaget kommer hardt og presist. Gjørsen gjør motstand og stangen står i spenn. Alltid like spennende å lyse med lommelykten ned i vannet mens vi venter på å få se hva som sitter på. Plutselig bryter den overflaten og vi ser en pen gjørs. Den er skikkelig lang og har stort hode, men den er slank.. Vi får den opp i håven og plukker ut krokene som sitter perfekt kroket i underkjeven. Etter fotografering og veiing svømmer den tilbake i vannet. Med en vekt på 4.350g går den inn på en 8 plass på gjørslisten vår.


Turen var preget av usedvanlig mye vind, selv på natten blåste det til tider friskt. Dette gjorde det selvfølgelig vanskelig å få båten til å ligge i ro under meite, men med så mange run og flere fine gjørs i båten, glemte vi raskt vinden. Klokken nærmet seg 03.00 og vi dro tilbake til campen for å få litt velfortjent søvn.

Planen var å dorge litt etter gjedda på morgenen før vi skulle dra hjem, men vinden blåste fortsatt. Så med 2 trøtte og slitne fyrer, ble det raskt enighet om å avslutte turen og dra hjem. Dermed var nok en meitetur til dette vannet over, og vi kan vel i år også si oss fornøyde med resultatet. Så nå er det bare å vente på at vannføringen i elva skal gå tilbake til normalt og gjøre klar dorge-, jerk- og meitestengene...