søndag 19. august 2012

GoPro oppsett for fisketur

Det er stadig fler og fler sportsfiskere som går til anskaffelse av et GoPro action kamera. Kameraet er lite, lett, vanntett og har en skikkelig vidvinkel. Med andre ord så passer det utmerket i en båt, enten fastmontert på et stativ eller håndholdt.

Den store utfordringen for mange er at man er alene på fisketur, og da er det ikke alltid så lett å filme/ta bilder av seg selv sammen med storfangsten. Etter å ha prøvet og feilet en del, har jeg lenge benyttet en Manfrotto Magic Arm festet til båtripa. På denne kan jeg feste både speilrefleks og filmkamera. Og nå som jeg har skaffet meg GoPro, har jeg også jobbet en stund med en god løsning for å manøvrere et kamera under vann.

Når det gjelder filming under vann bør man gå til anskaffelse av et "Dive Housing" som gir vesentlig bedre bilde på grunn av et flatt objektivglass. Kameraet klarer da å fokusere korrekt kontra det buede glasset på original huset.

Jeg hadde på forhånd satt meg følgende kriterier for en undervannsrigg: den måtte enkelt kunne heves og senkes, samt at man må kunne filme 360 grader, og alt måtte kunne gjøres med 1 hånd. Jeg startet med feste til båten. Fra et tidligere prosjekt hadde jeg ett sett med doble sugekopper med håndtak. Dette dannet feste og base for riggen. Neste steg ble å finne en kompakt løsning for kobling mellom feste til båten og feste til kameraet. Etter utallige turer til Bauhaus, Clas Ohlson osv endte jeg opp med et styre-stem til sykkel og et 1meter lang aluminiumsrør. Selve kamerafestet er et "Ride Mount" fra GoPro. Helt på toppen av røret monterte jeg et lite vertikalt håndtak for å enkelt kunne vri kameraet rundt, samt at jeg da også vet hvilken retning kameraet filmer.

Det ferdige resultatet montert på båten ser du på bildet lengre ned. Når det er i bruk, har jeg montert en sikkerhets line fra sugekoppfestet til båten. Røret er festet slik at jeg akkurat klarer å skyve røret opp og ned, samt å vri det rundt. Røret er trukket helt opp under fisket, når fisken hugger og sitter kroket, skrur jeg på kameraet og senker det ned i vannet.

Vel, da har vi en grei løsning for å filme under vann. Når det gjelder filming over vann, så har man også der noen utfordringer. For det første så kan man glemme å få noen ordentlig lyd fra kameraet når det er i det medfølgende vanntette huset, man kan bruke et åpent hus, men lyden blir aldri noe spesielt bra. På den nyeste GoPro HD Hero 2 er det en inngang for ekstern mikrofon, noe som absolutt er å anbefale dersom man ønsker bedre lyd på kameraet. Da kommer selvfølgelig problemet, og det er hvordan en slik ekstern mikrofon skal festes til kameraet. Ved hjelp av vår gode venn google har jeg sett flere gode løsninger. Jeg endte opp med en rigg der kameraet er festet til en kamerabrakett med håndtak og blitssko. Du trenger i tillegg en tripod adapter fra GoPro. For å koble mikrofonen til kameraet har du 2 alternativ. Enten borre hull i huset (noe jeg gjorde), eller å kjøpe et "Skeleton Housing" fra GoPro. Jeg valgte å borre hull, da dette totalt sett gir den beste beskyttelsen av kameraet. Valg av mikrofon falt på en Audio Technica ATR6550. Det eneste mitt håndholdte oppsett mangler er en LCD skjerm, men den er under bestilling.

Du vil erfare at et håndholdt GoPro kamera ikke er spesielt komfortabelt eller stødig å holde kun i huset. Denne braketten løser dermed fler ting, godt og stødig grep, montering av ekstern mikrofon, samt at hele braketten selvfølgelig kan monteres rett på et vanlig kamerastativ.

Komplett rigg montert i båten ser du lengre ned. Alt er selvfølgelig fleksiblet i forhold til hvor det kan monteres på båten.

Nok om teori, nå var det på tide å teste dette i praksis. Jeg tok med meg min yngste sønn Marius på hans aller første fisketur. Rundt kl 08:30 var vi på plass i elva. Dorget først med 2stk Butch, men byttet etterhvert til westins jätte. Og det tok ikke lang tid før vi fikk napp. Etter forholdene var det en helt grei gjedde på 4,5kg. Ypperlig størrelse for Marius sin første gjeddetur og første testing av GoPro oppsettet.

Alt fungerte helt utmerket, og det var ikke noen problem å starte opp kameraene selv med fisk på stangen. Når det gjelder gode kameravinkler osv, så skal det nok litt trening til før det blir ordentlig bra. Men en ting er sikkert, fra nå av blir dette oppsettet med meg på alle fisketurer.

Nederst ser du det ferdige resultatet...