lørdag 8. september 2012

Bruk av selvutløser

Jeg har fått en del spørsmål vedrørende bruk av selvutløser på kamera. Hva bør man tenke på for å lykkes? Først og fremst ligger svaret i en kombinasjon av å kunne sitt eget kamera, bruke stativ og å ha et bevisst forhold til fokusering. Jeg er ingen ekspert på området, men her er ihvertfall mine erfaringer rundt temaet.

Kamerautstyret jeg bruker består av:

Kamerahus: Canon 5d mark II
Objektiv: Canon EF 24-70mm f/2.8 II
Blitz: Canon speedlite 580EX II
Kamerastativ: Manfrotto Magic Arm

Når jeg er alene i båten bruker jeg alltid litt ekstra tid for å planlegge bildet, ihvertfall hvis det er snakk om stor fisk. Gjedda ligger da ute i vannet og hviler seg i en veiepose. Det første jeg sjekker er hvor jeg har sola og hvilken bakgrunn jeg får, prøver da å sette opp båten slik at forholdene blir best mulig. Er det sol, bruker jeg uansett blitz, uavhengig om jeg har solen i ryggen eller i front.

Deretter velger jeg innstillinger på kameraet. Det er helt greit å bruke automatinnstillingene på kameraet hvis man ikke føler seg trygg på de manuelle instillingene man har på et speilreflekskamera. Jeg liker å ha full kontroll og kommer her til å gi en kort beskrivelse av hvordan jeg setter opp kameraet.

Det første jeg gjør er å sette meg der kameraet kommer til å stå. Tar et par prøvebilder og passer på at lukkertiden ikke blir for lang og at blenderåpningen ikke blir for stor. Er det sol setter jeg gjerne kameraet på lukkerprioritet (TV) 1/200 og så lav ISO som mulig (da får du nemlig maks ut av blitzen). Er det overskyet, øker jeg ISO noe og velger en noe senere lukkertid. Akkurat når det gjelder selvutløserbilder, liker jeg å velge en ikke altfor stor blender, da dette gjør det lettere å få et bilde som har større dybdeskarphet. Når det gjelder brennvidde, så liker jeg å bruke en forholdsvis lav brennvidde (vidvinkel), slik at jeg får med meg mest mulig. Beskjæringen av bildet gjør jeg i et bilderedigeringsprogram i etterkant. Husk at bilder av fisk gjør seg best tett på, unngå for mye "rom" rundt deg og fisken.

Når eksponeringen er justert inn, tar jeg med meg kameraet og setter meg der jeg skal sitte når bilde blir tatt. Jeg holder kameraet omtrendt der fisken vil være og fokuserer øverst på kamerastativet (som er satt opp der det skal stå), for så å koble ut autofokus (dette er viktig). Hvis du ikke låser fokus, vil kameraet (når det står i stativet) fokusere på nytt når du trykker på utløseren. I og med at du da ikke sitter/står foran kameraet med fisken, vil kameraet fokusere for langt bak (enten på stolen eller bak båten), noe som vil resultere i et bilde hvor fisken ikke er i fokus. Et annet alternativ er selvfølgelig trådløs fjernkontroll, men da er det viktig at motivet befinner seg på ett av fokuspunktene til kameraet. Jeg har foreløpig valgt å ikke bruke fjernkontroll, da fokuspunktet ikke alltid blir der jeg ønsker. For den avanserte bruker kan man også bruke "Back-button focusing" (avansert innstilling), dvs at utløserknappen ikke lengre starter autofocus, og at man bruker en egen knapp til fokusering.

Med kameraet trygt plassert i stativet med manuell fokus og innstilt selvutløser er det tid for å ta opp fisken og ta noen raske bilder..

Nederst ser du et eksempel på selvutløserbilde. Legg merke til skyggen under capsen (2 skygger fra blits og sol). Hvis jeg ikke hadde brukt blits, ville den mørkeste skyggen dekket mer av ansiktet. Det mest optimale hadde nok vært å fjernet capsen før bildet. En annen ting man bør tenke på er å få bakgrunnen så vannrett som mulig. Dette er noe man ser veldig lett på bilder ute på vannet. I bildet under har jeg ikke klart å få bakgrunnen vannrett, man kan (og bør) rette på bildet i etterkant. Men i og med at dette bildet i utgangspunktet er tatt ganske tett på, så gir det lite rom for justering av bildet. Som nevnt tidligere, det kan være lurt å ta bildet med noe rom rundt, da det da er lettere å få et bra utsnitt senere. Uansett, det er ikke enkelt å ta gode bilder når man er alene i båten, men ved å være bevisst på hvordan kameraet fungerer bør det være mulig å få til brukbare bilder..