tirsdag 21. januar 2014

"Frontad" fotografering av fisk

Det er en pågående diskusjon vedrørende fotografering av fisk, og da spesielt fisk holdt på strake armer, eller "frontad" som svenskene sier. Det man oppnår ved å holde fisken på strake armer tett opptil kameraet er at fisken ser veldig (og kanskje unaturlig) stor ut sett i forhold til personen som holder fisken. Jeg er enig i at dette i flere tilfeller ikke ser veldig bra ut, men det som alltid vil være viktigst for meg er at det er fisken som er i sentrum og det er den jeg ønsker fremhevet på bildet. Jeg prøver alltid å gjøre et bevisst valg i forhold til hvordan jeg ønsker at bildet skal bli. Så ut ifra en fotograf sitt synspunkt kan det noen ganger være en ønsket effekt å skille fisken fra bakgrunnen/omgivelsene ved hjelp av dybdeskarphet og/eller perspektiv. I tillegg kan man få til mange kreative effekter ved å prøve ut forskjellige brennvidder og kameraposisjoner. Fotografering er jo en ypperlig hobby i kombinasjon med fiske. Og alle bilder av fisk er ikke alltid ment som en dokumentasjon av vekt, men kanskje heller en opplevelse eller en spesiell fisk.

Det som ikke er greit er de som bevisst bruker nettopp dette for å kunne legge på noen kilo. Jeg snakker med andre ord ikke om de åpenbare tilfellene av forveksling av pund og kg. Bare i den siste tiden har man kunne se flere eksempler på fisker som har fått lagt på seg litt vel mye ved hjelp av en heldig kameravinkel. Som regel blir de raskt avslørt av et trent øye, men det er ikke alltid like lett å bedømme vekten på slike fisker, og man kan fort legge på flere hundre gram. Noen blir avslørt av unormalt store fingre/hender, men flere har lært seg å gjemme bort hendene. Ekstremversjonen er gjerne de som i tillegg til å holde fisken på strake armer samtidig lener seg godt tilbake, noen ganger lurer jeg på om det i det hele tatt er mulig å holde en fisk på denne måten og samtidig ikke miste balansen.

Det er jo mange konkurranser man kan delta i, og premiene har etter hvert blitt ganske så bra. Dermed blir det også viktig at bildet, som i dette tilfellet er ment som en dokumentasjon av vekt, gjenspeiler den reelle størrelsen på fisken.

Nå er ikke jeg en muskelbunt, men jeg blir uansett skeptisk når jeg ser store fisker holdt på strake armer. F.eks store gjedder. Da jeg fikk min gjedde på 17+ ble det ganske klart for meg at det ikke går å holde en slik gjedde på strake armer, da jeg slet med å bare holde den opp foran meg.

Er nok ikke så dumt å ta et matte-bilde sammen med en meterstokk/målebånd for å dokumentere størrelsen som man kan fremlegge ved tvil og i forbindelse med konkurranser. Så kan man i tillegg ta trofe-bildet komponert etter sitt eget ønske, og gjerne på strake armer for de som syns det blir best. Og sist men ikke minst, en stor fisk ser som regel alltid stor ut - også på et bilde..

Slik ser en stor (ikke "frontad") gjedde ut..