mandag 6. januar 2014

Hvordan ta bilde når du er alene i båten - erfaringer

Bilde tatt ved hjelp av fotstyrt utløser
Det er nå snart ett år siden jeg lagde en fotstyrt utløser til kameraet og jeg tenkte jeg skulle dele noen erfaringer rundt dette.

Mitt utgangspunkt var: når man er ute på fisketur og det ikke er andre i båten har det alltid vært problematisk å få til bra bilder av seg selv med fisken. Man møter fort på problemer vedrørende komposisjon, fokusering og det faktum at du samtidig skal ha kontroll på en fisk under fotograferingen.

Selvutløser (med tidsforsinkelse) har flere svakheter. Først og fremst er det problematisk med fokusering, da kameraet låser fokus i det du trykker ned utløseren. Kameraet vil da fokusere på det nærmeste punkt som da kan være alt fra stolen du sitter på, til fjellet bak deg. Man vil ikke klare å få en korrekt fokus på objektet som i dette tilfellet skal være fisken uten at du fysisk sitter med fisken i hendene når du trykker på utløseren (og da begynner det å bli komplisert). Et annet problem er at det tar tid å ta flere bilder. Da vi driver med catch&release skal fotograferingen skje raskt og tiden fisken er ute av vannet skal minimeres så mye som mulig.

Et alternativ er fjernutløser (f.eks fjernkontroll). Dette kan være en fullgod løsning, men man er allikevel nødt til å trykke på fjernkontrollen. Du kommer ikke utenom det faktum at du må holde fisken med begge hendene, og det er her ideen om en fotstyrt utløser dukket opp.

Jeg søkte litt på nettet og fant etterhvert en løsning som kunne fungere. Andre har lagd fotstyrte utløsere til blant annet fotobokser i selskap og fjernstyring av flere kameraer samtidig (et eksempel var en fotograf som hadde spesialisert seg på å fotografere fotballkamper og fjernstyrte et kamera bak målet med foten). Jeg likte spesielt en løsning der man hadde brukt et Boss fotbryter og loddet den sammen med en kontakt som passet til kameraet.

Jeg gikk til innkjøp av en Boss FS-5U samt en billig utløser til Canon 5D mark II, loddet dem sammen og det ferdige produktet ser du bilde av øverst i dette innlegget. Dersom du har planer om å lage en tilsvarende fotbryter finner du informasjon om de forskjellige ledningene som skal loddes sammen ved å lese side 12 og 17 på denne linken (det er kun jord og utløser som skal kobles til bryteren). Mange kameraer har kun en vanlig stereo minijack som kontakt på kameraet for utløser, da trenger du kun å lese side 12, side 17 gjelder N3 kontakt som brukes på de høyere modellene til Canon. Dersom alt er koblet riktig vil bryteren fungerer slik at når den trykkes ned fokuserer kameraet og tar bilde - ganske enkelt..


Nå til erfaringene jeg sitter igjen med etter ett års bruk. For det første så fungerer dette helt utrolig bra. Fotograferingen skjer lynraskt og resultatene blir bra (gang på gang). Dette er omtrent den prosedyren jeg følger ved fotograferingen:
  • Først blir fisken avkroket, veid, målt og lagt i enten håven eller i en karpesekk/veienett hengende ute i vannet på siden av båten
  • Finner frem kameraet (og eventuelt blits) og justerer eksponeringen etter forholdene (ISO, lukker og blender), alternativ kan du la kameraet stå på automatikk
  • Sørger for at autofokus er valgt (og at kameraet selv velger hvilket fokuspunkt som skal brukes. Viktig, da jeg i begynnelsen bommet noen ganger på dette i og med at jeg stort sett alltid velger manuelt fokuspunkt)
  • Setter i kontakten fra den fotstyrte utløseren og monterer kameraet på stativet
  • Tar gjerne et prøvebilde uten fisk først
  • Tar opp fisken og setter meg på plass foran kameraet og knipser raskt 5-6 bilder
  • Legger fisken tilbake i håven/nettet i vannet
  • Sjekker at bildene ble ok
  • Slipper fisken ut av nettet og ser den svømme lykkelig tilbake til sitt rette element
Tiden fisken er oppe av vannet i forbindelse med fotograferingen er dermed minimert, vi snakker kanskje om 20-40 sekunder. Fisken får også ro og hvilt seg mens man gjør klart fotoutstyret, så det er ikke vits i å stresse.

Bilde tatt ved hjelp av fotstyrt utløser