søndag 5. januar 2014

Kamerastativ i båten - Manfrotto Magic Arm

Denne har jeg nevnt tidligere, men bringer den frem igjen. Er du alene på fisketur er det nærmest et must å ha et eller annet slags kamerastativ i båten, og du finner ikke et bedre egnet stativ enn Magic Arm fra Manfrotto. Pris ca 1.300,- (M143A) for stativet inkl kamerabrakett. I tillegg trenger du 1stk Super Clamp som koster ca 350,- (M035). Stativet takler alle kameraer, alt fra de aller minste til de største fullformatkameraene. Stativet håndterer inntil 3kg, noe som skulle dekke de fleste behov for fotografering i båten. Jeg har selv brukt dette stativet i 3år (og Ole i snart 1år), og kan vel si at jeg ikke hadde klart meg uten i dag. Stativet bruker jeg til fotoapparat, ekstern blits og GoPro kamera. Du har kanskje lagt merke til at dette stativet er flittig brukt av Mythbuster-gjengen på Discovery, og der kan man vel trygt si at utstyret får gjennomgå..

Det geniale med dette stativet er at det kan festes på nærmest hva som helst ved hjelp av den kraftige Super Clamp. Den kan festes på alt fra ca 13mm og helt opp til 55mm, og kan bære en vekt på 15kg. Klemmen skrus fast og sitter som låst. Spesielt godt egnet til å feste på runde eller firkantede rør. Men så lenge det du fester den til er solid nok, så kommer ikke denne klemmen til å løsne. Som med alt annet utstyr fra Manfrotto er det masse forskjellige muligheter, her kan du få tak i omtrent hva som helst av stativer, holdere, forlengere, flexible armer osv. Klemmen har også et integrert feste for paraply.Selve armen kan beveges i alle mulige retninger og låses ved en spak (Bilde 1) eller et hjul (Bilde 2) avhengig av modell. Når armen/hjulet strammes låses alle ledd i stativet. Dvs kuleleddet i hver ende samt vinkelen på selve armen. Total lengde på armen er 53cm.

Bilde 1

Bilde 2


Kameraet festes på en egen kamerabrakett, og her kan du selvfølgelig feste masse annet utstyr også. F.eks GoPro kamera eller annet filmkamera. Braketten har også et eget feste for paraply (for å spre lyset fra en blits)Det fins som sagt 2 modeller, en med låsearm og en med friksjonshjul. Jeg bruker for det meste modellen med låsearm til kameraet, og eventuelt modellen med friksjonshjul til å montere blits på. Begge fungerer, men jeg syns låsearmen låser armen bedre og tåler en del mer juling. f.eks bølger uten at armen gir etter. Hele armen bærer preg av at det er skikkelig kvalitet og materialet er stort sett aluminium. Vekt inkl klemme og kamerabrakett er ca 1,5kg. Når det gjelder vedlikehold så er det minimalt, men kuleleddene og låsemekanismen kan med fordel smøres av og til, samt at låsemekanismen bør kontrollores og eventuelt justeres (følger med umbrakonøkkler for justering).