søndag 2. februar 2014

Team Predator - 20års jubileum


Det er nå 20år siden Ole og jeg dannet "Team Predator". Så hvordan startet alt sammen?

Vi ble begge bitt av sportsfiskebasillen i en alder av 13-14år. Den store interessen var da meitefisket etter abbor og karpefisker. Etter å ha gått lei av å dra opp hauger med slimete ål, hork, småabbor, flyndrer, vederbuker og stam i Lierelva vendte vi fiskestangen mot en annen elv for nye utfordringer. Fortsatt var det meitefisket som gjaldt, men nå kalte vi det for moderne meite. Dette innebar spesialdesignede dupper, søkker og kroker. Nå gikk vi mer vitenskapelig til verks, med foringskampanjer etter spesielle arter. Foret bestod av diverse ingredienser slik som tørket brød, mark, mais, maggot, mel, havregryn osv.

Bare mark og isopordupp holdt ikke lengre, nå fordypet vi oss i litteraturen for å lære mest mulig om sportsfisket etter karpefiskene. Dette gav resultater: mange store vederbuker, stammer, morter og brasmer. Senere har det vist seg at all den kunnskapen vi tilegnet oss under ”meiteperioden” skulle vi dra godt nytte av senere ved fiske etter helt andre arter.Så etter å ha fisket stort sett alt som svømmer i norske vann, var tiden inne for å konsentrere seg om tre helt unike arter som byr på alt det en sportsfisker kan ønske seg: gjedde, abbor og gjørs. Og det er nettopp disse tre predatorene som gav inspirasjon til etableringen av Team Predator. Året var 1994 og vi var da i en alder av 15år.Perioden 94 til 96 ble det ekstremt mye fiske, dette var et resultat av mye fritid og enorm interesse. 94 var preget av gjedde og gjørs, mens 95 og 96 ble preget av et abborfiske vi sent kommer til å glemme. I løpet av noen få turer landet vi 33 abbor over kiloen, største veide 1.500g. Etterhvert som vi ble eldre merket vi raskt at vi ikke hadde like mye fritid tilgjengelig til fisket. Spesielt tok militæret sin del. Bortimot to år forsvant da. Men i 2000 var vi tilbake igjen for fullt. Vi byttet ut den gule Pioneer kanoen med en rød 8” Pioneer jolle. Fortsatt liten plass, men fryktlig praktisk. Båten ble rigget med flere stangholdere, ekkolodd og elektrisk motor. Vår første blogg/nettside ble opprettet. Vi hadde da noen år med mange fine turer. Så ble det igjen en periode med litt mindre fisking, for så igjen for alvor å fiske målrettet etter gjedde, abbor og gjørs i 2010.

Nå lanserte vi vår nye blogg. Vi merket raskt at det var vokst opp et større miljø på nettet, og vi kom i kontakt med flere "likesinnede". Så kjøpte vi en ny båt på henger og begynte å utforskere flere vann. Og siden den gang har det bare eskalert videre. Det er selvfølgelig begrenset med tid, da vi begge har flere å tenke på enn oss selv, men vi føler vi har blitt bedre på å tilpasse hver fisketur optimalt etter årstid og art.

Nå er det hovedsakelig meiting, spinnfiske og dorging/trolling det går i. Bunnmeite og duppmeite byr på et utrolig spennende fiske, og trolling er en utrolig effektiv metode for å fiske av større områder på. Jerkbait, softbait og spinnerbaits startet vi med i 2010. Alt dette gav en helt ny dimensjon i forhold til spinnfiske. Nesten alt fiske foregår fra båt, da dette er den beste måten å komme nærmest fisken på. Som regel er det vanskelig, for ikke å si umulig, å fiske fra land der vi fisker.

Det blir vanskelig å oppsummere de siste 20årene uten å komme innom 2012. Året ble preget av flere unike hendelser som virkelig satte Team Predator på kartet, og vi tenker da spesielt på 2 fisker: gjørs 10,43kg og gjedde 17,65kg. Å få oppleve slike fangster var nok ikke i våres villeste fantasier, men vi velger å tro at det var et resultat av en utrolig tålmodighet og nøye planlegging, men også uttallige fisketimer. Er det en ting vi har lært oss gjennom 20år med predatorfiske, så er det at hver fisketur må planlegges nøye og forberedes mest mulig på forhånd. Uansett hvor mye teknologi og utstyr man investerer i, så hjelper det lite om ikke kunnskapen og forholdene også er på plass.

Dessverre fikk vi ikke oppleve drømmefiskene i 2012 sammen, men året etter lykkes Ole å få enda en gjørs over 10kg, og dette på en av våres felles teamturer. Fisket er en ting, men å dele opplevelsene med hverandre er også viktig. Det er ingen tvil om at teamturene er de hyggeligste turene, og vi prøver så godt det lar seg gjøre å få planlagt de fleste turene sammen.Så hva skjer videre med Team Predator? Det blir på ingen måte noen nedtrapping, og planene er å utforske meitefiske etter gjedde, fortsette gjørssatsningen, samt utvikle vårt fiske etter abbor. Og så, sist men ikke minst, håper vi at vi kan bidra med inspirasjon via denne bloggen, slik at flere kan bedre forstå hva predatorfisket går ut på og hvilke fantastiske fiskearter gjedde, abbor og gjørs er.