onsdag 11. juni 2014

Et gjørseventyr

Vi har i perioder opplevd et eventyrlig godt gjørsfiske ved dette vannet. Først 10-20 gjørs pr kveld med vekter opp til 6 kg før fiskedøden i 95. Deretter færre, men enda større fisk, med to fisk over 10 kg på topp de siste årene.

Men etter å ha fisket her siden tidlig på 90 tallet og opplevd vannets oppturer og nedturer, opplever jeg nå at vannet er i en formidabel krise.

Det har vært bedrevet omfattende tyvfiske ved vannet i lang tid, og dette nådde en kraftig topp i 2013 sesongen. Jeg har selv observert langliner og garn i stor stil ved vannet, og det er ingen tvil om at gjørsbestanden har gått kraftig tilbake. Selv om jeg landet fire gjørs over 7 kg i fjor lå det utrolig mange fisketimer og mange blanketurer bak disse fiskene. Jeg avslutte fjorsesongen med ca 40 trolling timer med kun en ok fisk som resultat.

Jeg er utrolig fascinert av denne mystiske fisken og har i år allerede loggført mange timer i båten på jakt etter denne stilige predatoren. Så langt har det kun blitt en godkjent fisk på rett over 5 kg, dette er faktisk den eneste fisken over en kilo jeg har fått. Jeg møter mange fiskere ute på vannet, men ingen som har lyktes med å lande noen store fisker. Garn, line og rusefisket fortsetter, og det er vel grenser for hva bestanden i et relativt lite vann kan tåle.

Er gjørseventyret over?