onsdag 11. juni 2014

Et gjørseventyr

Vi har i perioder opplevd et eventyrlig godt gjørsfiske ved dette vannet. Først 10-20 gjørs pr kveld med vekter opp til 6 kg før fiskedøden i 95. Deretter færre, men enda større fisk, med to fisk over 10 kg på topp de siste årene.

Men etter å ha fisket her siden tidlig på 90 tallet og opplevd vannets oppturer og nedturer, opplever jeg nå at vannet er i en formidabel krise.

Det har vært bedrevet omfattende tyvfiske ved vannet i lang tid, og dette nådde en kraftig topp i 2013 sesongen. Jeg har selv observert langliner og garn i stor stil ved vannet, og det er ingen tvil om at gjørsbestanden har gått kraftig tilbake. Selv om jeg landet fire gjørs over 7 kg i fjor lå det utrolig mange fisketimer og mange blanketurer bak disse fiskene. Jeg avslutte fjorsesongen med ca 40 trolling timer med kun en ok fisk som resultat.

Jeg er utrolig fascinert av denne mystiske fisken og har i år allerede loggført mange timer i båten på jakt etter denne stilige predatoren. Så langt har det kun blitt en godkjent fisk på rett over 5 kg, dette er faktisk den eneste fisken over en kilo jeg har fått. Jeg møter mange fiskere ute på vannet, men ingen som har lyktes med å lande noen store fisker. Garn, line og rusefisket fortsetter, og det er vel grenser for hva bestanden i et relativt lite vann kan tåle.

Er gjørseventyret over?

4 kommentarer:

 1. Dette er krise!
  Har fått med meg at fangstene har vært begredelige i år og jeg har selv lurt på om det "vi" som hadde ett så godt fiske i 2012 som må ta på oss litt av skylden, men når jeg leser om alle linene og garna du skriver om så er vel det ett langt større problem enn at noen fisk dør av dykkersyken vil jeg tro.
  Er dette grunneiere som setter garn/liner eller er det kun øst europeere?

  Er vel minst 10 år til neste gang vi har en gammel og voksen gjørsbestand i dette vannet igjen, vel og merke hvis garn og linefiske opphører.

  Robin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Robin.. Det er ikke grunneierene som setter garn/liner, men etter hva vi har erfart er det utelukkende østeuropeere. Trond Sørhaug (grunneier i sydenden av vannet) gjør en kjempejobb for å rydde opp i dette, men jeg er redd det alerede er for sent.

   I fjor var det enormt mye tyvfiske der.. Mulig det er mindre i år, men det er vel fordi de ikke får noe særlig mer gjørs

   Slett
  2. Ok, var vel som jeg trodde da.

   Men da er det vel tillat for alle og ta opp alt de ser av ulovlige garn/liner?

   Vi har jo samme problemer her i Øyeren med tilløpselver og vi har fått beskjed fra oppsynsmannen at det er bare å plukke opp rubbel og bit og jeg har selv tatt flere garn og mange liner.

   Har ikke så mye til overs for dissa f.... bandittene og eneste løsningen vil vel kanskje være å ikke la de slippe til ved vannet i det hele tatt.

   R

   Slett
  3. Det er bare å ta opp.. vi har fjernet det vi har kommet over.. Hvis ikke kan man bare ta kontakt med Trond

   Slett