tirsdag 21. januar 2014

"Frontad" fotografering av fisk

Det er en pågående diskusjon vedrørende fotografering av fisk, og da spesielt fisk holdt på strake armer, eller "frontad" som svenskene sier. Det man oppnår ved å holde fisken på strake armer tett opptil kameraet er at fisken ser veldig (og kanskje unaturlig) stor ut sett i forhold til personen som holder fisken. Jeg er enig i at dette i flere tilfeller ikke ser veldig bra ut, men det som alltid vil være viktigst for meg er at det er fisken som er i sentrum og det er den jeg ønsker fremhevet på bildet. Jeg prøver alltid å gjøre et bevisst valg i forhold til hvordan jeg ønsker at bildet skal bli. Så ut ifra en fotograf sitt synspunkt kan det noen ganger være en ønsket effekt å skille fisken fra bakgrunnen/omgivelsene ved hjelp av dybdeskarphet og/eller perspektiv. I tillegg kan man få til mange kreative effekter ved å prøve ut forskjellige brennvidder og kameraposisjoner. Fotografering er jo en ypperlig hobby i kombinasjon med fiske. Og alle bilder av fisk er ikke alltid ment som en dokumentasjon av vekt, men kanskje heller en opplevelse eller en spesiell fisk.

Det som ikke er greit er de som bevisst bruker nettopp dette for å kunne legge på noen kilo. Jeg snakker med andre ord ikke om de åpenbare tilfellene av forveksling av pund og kg. Bare i den siste tiden har man kunne se flere eksempler på fisker som har fått lagt på seg litt vel mye ved hjelp av en heldig kameravinkel. Som regel blir de raskt avslørt av et trent øye, men det er ikke alltid like lett å bedømme vekten på slike fisker, og man kan fort legge på flere hundre gram. Noen blir avslørt av unormalt store fingre/hender, men flere har lært seg å gjemme bort hendene. Ekstremversjonen er gjerne de som i tillegg til å holde fisken på strake armer samtidig lener seg godt tilbake, noen ganger lurer jeg på om det i det hele tatt er mulig å holde en fisk på denne måten og samtidig ikke miste balansen.

Det er jo mange konkurranser man kan delta i, og premiene har etter hvert blitt ganske så bra. Dermed blir det også viktig at bildet, som i dette tilfellet er ment som en dokumentasjon av vekt, gjenspeiler den reelle størrelsen på fisken.

Nå er ikke jeg en muskelbunt, men jeg blir uansett skeptisk når jeg ser store fisker holdt på strake armer. F.eks store gjedder. Da jeg fikk min gjedde på 17+ ble det ganske klart for meg at det ikke går å holde en slik gjedde på strake armer, da jeg slet med å bare holde den opp foran meg.

Er nok ikke så dumt å ta et matte-bilde sammen med en meterstokk/målebånd for å dokumentere størrelsen som man kan fremlegge ved tvil og i forbindelse med konkurranser. Så kan man i tillegg ta trofe-bildet komponert etter sitt eget ønske, og gjerne på strake armer for de som syns det blir best. Og sist men ikke minst, en stor fisk ser som regel alltid stor ut - også på et bilde..

Slik ser en stor (ikke "frontad") gjedde ut..


mandag 6. januar 2014

Hvordan ta bilde når du er alene i båten - erfaringer

Bilde tatt ved hjelp av fotstyrt utløser
Det er nå snart ett år siden jeg lagde en fotstyrt utløser til kameraet og jeg tenkte jeg skulle dele noen erfaringer rundt dette.

Mitt utgangspunkt var: når man er ute på fisketur og det ikke er andre i båten har det alltid vært problematisk å få til bra bilder av seg selv med fisken. Man møter fort på problemer vedrørende komposisjon, fokusering og det faktum at du samtidig skal ha kontroll på en fisk under fotograferingen.

Selvutløser (med tidsforsinkelse) har flere svakheter. Først og fremst er det problematisk med fokusering, da kameraet låser fokus i det du trykker ned utløseren. Kameraet vil da fokusere på det nærmeste punkt som da kan være alt fra stolen du sitter på, til fjellet bak deg. Man vil ikke klare å få en korrekt fokus på objektet som i dette tilfellet skal være fisken uten at du fysisk sitter med fisken i hendene når du trykker på utløseren (og da begynner det å bli komplisert). Et annet problem er at det tar tid å ta flere bilder. Da vi driver med catch&release skal fotograferingen skje raskt og tiden fisken er ute av vannet skal minimeres så mye som mulig.

Et alternativ er fjernutløser (f.eks fjernkontroll). Dette kan være en fullgod løsning, men man er allikevel nødt til å trykke på fjernkontrollen. Du kommer ikke utenom det faktum at du må holde fisken med begge hendene, og det er her ideen om en fotstyrt utløser dukket opp.

Jeg søkte litt på nettet og fant etterhvert en løsning som kunne fungere. Andre har lagd fotstyrte utløsere til blant annet fotobokser i selskap og fjernstyring av flere kameraer samtidig (et eksempel var en fotograf som hadde spesialisert seg på å fotografere fotballkamper og fjernstyrte et kamera bak målet med foten). Jeg likte spesielt en løsning der man hadde brukt et Boss fotbryter og loddet den sammen med en kontakt som passet til kameraet.

Jeg gikk til innkjøp av en Boss FS-5U samt en billig utløser til Canon 5D mark II, loddet dem sammen og det ferdige produktet ser du bilde av øverst i dette innlegget. Dersom du har planer om å lage en tilsvarende fotbryter finner du informasjon om de forskjellige ledningene som skal loddes sammen ved å lese side 12 og 17 på denne linken (det er kun jord og utløser som skal kobles til bryteren). Mange kameraer har kun en vanlig stereo minijack som kontakt på kameraet for utløser, da trenger du kun å lese side 12, side 17 gjelder N3 kontakt som brukes på de høyere modellene til Canon. Dersom alt er koblet riktig vil bryteren fungerer slik at når den trykkes ned fokuserer kameraet og tar bilde - ganske enkelt..


Nå til erfaringene jeg sitter igjen med etter ett års bruk. For det første så fungerer dette helt utrolig bra. Fotograferingen skjer lynraskt og resultatene blir bra (gang på gang). Dette er omtrent den prosedyren jeg følger ved fotograferingen:
  • Først blir fisken avkroket, veid, målt og lagt i enten håven eller i en karpesekk/veienett hengende ute i vannet på siden av båten
  • Finner frem kameraet (og eventuelt blits) og justerer eksponeringen etter forholdene (ISO, lukker og blender), alternativ kan du la kameraet stå på automatikk
  • Sørger for at autofokus er valgt (og at kameraet selv velger hvilket fokuspunkt som skal brukes. Viktig, da jeg i begynnelsen bommet noen ganger på dette i og med at jeg stort sett alltid velger manuelt fokuspunkt)
  • Setter i kontakten fra den fotstyrte utløseren og monterer kameraet på stativet
  • Tar gjerne et prøvebilde uten fisk først
  • Tar opp fisken og setter meg på plass foran kameraet og knipser raskt 5-6 bilder
  • Legger fisken tilbake i håven/nettet i vannet
  • Sjekker at bildene ble ok
  • Slipper fisken ut av nettet og ser den svømme lykkelig tilbake til sitt rette element
Tiden fisken er oppe av vannet i forbindelse med fotograferingen er dermed minimert, vi snakker kanskje om 20-40 sekunder. Fisken får også ro og hvilt seg mens man gjør klart fotoutstyret, så det er ikke vits i å stresse.

Bilde tatt ved hjelp av fotstyrt utløser

søndag 5. januar 2014

Kamerastativ i båten - Manfrotto Magic Arm

Denne har jeg nevnt tidligere, men bringer den frem igjen. Er du alene på fisketur er det nærmest et must å ha et eller annet slags kamerastativ i båten, og du finner ikke et bedre egnet stativ enn Magic Arm fra Manfrotto. Pris ca 1.300,- (M143A) for stativet inkl kamerabrakett. I tillegg trenger du 1stk Super Clamp som koster ca 350,- (M035). Stativet takler alle kameraer, alt fra de aller minste til de største fullformatkameraene. Stativet håndterer inntil 3kg, noe som skulle dekke de fleste behov for fotografering i båten. Jeg har selv brukt dette stativet i 3år (og Ole i snart 1år), og kan vel si at jeg ikke hadde klart meg uten i dag. Stativet bruker jeg til fotoapparat, ekstern blits og GoPro kamera. Du har kanskje lagt merke til at dette stativet er flittig brukt av Mythbuster-gjengen på Discovery, og der kan man vel trygt si at utstyret får gjennomgå..





Det geniale med dette stativet er at det kan festes på nærmest hva som helst ved hjelp av den kraftige Super Clamp. Den kan festes på alt fra ca 13mm og helt opp til 55mm, og kan bære en vekt på 15kg. Klemmen skrus fast og sitter som låst. Spesielt godt egnet til å feste på runde eller firkantede rør. Men så lenge det du fester den til er solid nok, så kommer ikke denne klemmen til å løsne. Som med alt annet utstyr fra Manfrotto er det masse forskjellige muligheter, her kan du få tak i omtrent hva som helst av stativer, holdere, forlengere, flexible armer osv. Klemmen har også et integrert feste for paraply.



Selve armen kan beveges i alle mulige retninger og låses ved en spak (Bilde 1) eller et hjul (Bilde 2) avhengig av modell. Når armen/hjulet strammes låses alle ledd i stativet. Dvs kuleleddet i hver ende samt vinkelen på selve armen. Total lengde på armen er 53cm.

Bilde 1

Bilde 2


Kameraet festes på en egen kamerabrakett, og her kan du selvfølgelig feste masse annet utstyr også. F.eks GoPro kamera eller annet filmkamera. Braketten har også et eget feste for paraply (for å spre lyset fra en blits)



Det fins som sagt 2 modeller, en med låsearm og en med friksjonshjul. Jeg bruker for det meste modellen med låsearm til kameraet, og eventuelt modellen med friksjonshjul til å montere blits på. Begge fungerer, men jeg syns låsearmen låser armen bedre og tåler en del mer juling. f.eks bølger uten at armen gir etter. Hele armen bærer preg av at det er skikkelig kvalitet og materialet er stort sett aluminium. Vekt inkl klemme og kamerabrakett er ca 1,5kg. Når det gjelder vedlikehold så er det minimalt, men kuleleddene og låsemekanismen kan med fordel smøres av og til, samt at låsemekanismen bør kontrollores og eventuelt justeres (følger med umbrakonøkkler for justering).


lørdag 4. januar 2014

Fuktsikring av kamera - Silica Gel


En billig forsikring å ha i kameravesken.. Denne boksen inneholder 40g Silica Gel som absorberer fuktighet. Spesielt viktig i den kalde årstiden og fuktige fiskedager. Etter en lang og kald dag på vannet har også kameraet ditt blitt kaldt og når dette møter varmere luft vil det bli dannet kondens/fuktighet som kan skade elektronikken. Silica Gel hjelper til med å fjerne denne fuktigheten. Det eneste du trenger å gjøre er å legge den sammen med ditt kamera og når den har absorbert mye fuktighet, putter du den i ovnen for å "lade" den på nytt. Noe som indikeres ved at fargen på innholdet går fra å være gult/oransje til klart/gjennomsiktig (for min del har jeg kun hatt behov for å gjøre dette 1 gang siden jeg kjøpte den i 2011).

Når man er ute og fisker i skikkelig regnvær og du får drømmefisken og skal ta bilder, er det uunngåelig at kameraet blir vått/fuktig. Og her kommer Silica Gel til sin rett og trekker ut fuktighet som ligger igjen på kamerautstyret.

Under den kalde årstiden er det uansett lurt å la kameraet ligge i kameravesken noen timer før du åpner den hjemme, slik at den får akklimatisert seg og du hindrer unødvendig kondensering.

fredag 3. januar 2014

Oppbevaring av fotoutstyr i båten - Pelicase

Når man skal ha med seg kamera og diverse utstyr for fotografering og filming er det viktig at utstyret oppbevares trygt. Både i forhold til fukt og at det er beskyttet mot ytre påvirking. Utstyr i båten kan få en røff behandling samt at det kan bli skadet under transport. Bra fotoutstyr er ikke billig og fortjener en sikker løsning for oppbevaring.

Blandt profesjonelle fotografer er det stort sett kun ett merke som gjelder, og det er Pelicase (Pelican Case). Mer solid og robuste kofferter finner du ikke, dette er samme type som militæret bruker til mye av sitt elektroniske utstyr. Her snakker vi vanntett, automatisk trykkutjevning, rustfrie detaljer i hengsler, låsbar med hengelås, skuddsikker, flyter, livstidsgaranti osv. Med andre ord en koffert som tåler alt.

Jeg her brukt en Pelicase 1450S siden 2011 og er utrolig fornøyd. Denne modellen er inklusiv innlegg/innmat beregnet for oppbevaring av kamera ol. Kofferten med innlegg koster ca 2.500,-. Uansett hva slags vær jeg er ute og fisker i så slipper jeg å bekymre meg for at mitt fotoutstyr skal ta skade når det ligger i kofferten.



I denne kofferten får jeg plass til alt jeg trenger å ha med meg i båten på fisketur. Normalt pleier jeg å ha med meg speilreflekskamera med tilhørende normalzoom, ekstern blits, 3x GoPro, mikrofon, trådløs styring av ekstern blits, diverse fjernkontroller/fjernutløsere, ekstra batterier til alle kameraene/blits/mikrofon/fjernkontroller, håndtak til GoPro og diverse annet smårusk. Og skulle ikke denne kofferten være nok for ditt behov så finnes det kofferter/kasser i alle tenkelige størrelser.

Dessuten flyter kofferten (i lukket posisjon) med inntill 10kg innhold!! Så skulle uhellet skje og båten kantre/synke, så kan ditt dyre fotoutstyr fortsatt overleve sammen med deg (for du bruker vel flytevest du også?).

Oppsummert - en vanntett og uknuselig koffert med myke skillevegger.
  • Innvendige mål: 376x263x152 mm 
  • Utvendige mål: 406x330x174 mm 
  • Dybde lokk: 44 mm 
  • Dybde bunn: 108 mm 
  • Dybde totalt: 152 mm 
  • Vekt m/skum: 2,9 kg 
  • Vekt u/skum: 2,5 kg 
  • Flyteevne: 13,61 kg
  • Godkjennelser: IP67, ATA, Stanag 4280/Defstan 81-41 
  • Farger: sort (grå, gul og oransje på forespørsel)

torsdag 2. januar 2014

Predatorkonkurranse 2014



Selv om vi er et team så skader det ikke å ha litt konkurranse seg i mellom og det er spesielt hyggelig at Steinar også nok en gang ønsker å delta sammen med oss. Dessuten startet vi med Predatorkonkurransen for å få bredere fokus på artene gjedde, abbor og gjørs. Det er vanskelig å satse fullt på tre arter på en sesong, men det gir en ekstra utfordring. Nå har det i det siste vært stort sett gjørsfiske på Ole og gjeddefiske på meg. Resultatet for 2013 tilsier at sesongen må planlegges nøye for å få fordelt fisketiden mest optimalt på de tre artene. Vi kommer  nok fortsatt til å melde inn fangster til Pikewallis (nå Pikewallis Scandinavian Challenge), men det blir nok vanskelig å hevde seg i toppen uten å satse på kun 1 art. Vi får se, men hovedfokuset blir vår egen interne Predatorkonkurranse i 2014.

KONKURRANSEREGLER
Konkurransen går ut på å fange 3 store eksemplarer av hver av artene gjedde, abbor og gjørs i løpet av en sesong. Sesongen varer fra og med 1/1 og til og med 31/12

Mål for sesongen:
3 fisk av hver art med en samlet vekt på:
  • 30 kg gjedde
  • 4,5 kg abbor
  • 18 kg gjørs
Ved oppnådd målvekt for en art, gis det 100 poeng. Poengene utgjør prosentvis oppnåelse av målvekten

Eks. for gjedde:
9,80 + 10,54 + 12,10 = 32,44 kg som gir (32,44/30*100) 108,13 poeng

Vinneren er den med mest poeng etter endt sesong. Vinneren må samtidig ha innmeldt 3 stk av hver art til konkurransen. Konkurransen forutsetter c&r på alle fangster, med mindre skader på fisken ikke gjør dette mulig. Ingen minstemål. Fangsten må meldes inn innen 2 uker etter fangsdato

onsdag 1. januar 2014

Vinner av Predatorkonkurransen 2013

Dette var første året med vår interne Predatorkonkurranse og Ole gikk seirende ut med 269,44 poeng. Han var også den eneste av oss som fikk meldt inn 3 eksemplarer av hver av artene gjedde, abbor og gjørs.

Ole sin satsning på gjørsfisket gav han en solid ledelse, og han oppnådde hele 147,11 poeng på gjørs.