søndag 18. januar 2015

Hvordan importere båt fra Sverige

I fjor tok jeg steget og kjøpte meg ny båt. Valget falt på en Tracker SuperGuide V16 SC med en Mercury 50hk. Denne båten får du ikke kjøpt i Norge, men i Sverige kan du få tak i den. I Sverige er det Mojoboats som importerer disse båtene fra USA. Da det er flere som helt sikkert går med tankene om å importere båt fra Sverige, tenkte jeg at det kunne være greit med en kort oppsummering av mine erfaringer rundt kjøpet.

Først, beregn god tid.. Med mindre båten står klar hos forhandler, må den bestilles fra USA. Dette tar tid. I mitt tilfelle bestilte jeg båten i mai og hentet den i september. Men når man får gleden av å vente så lenge på drømmebåten, så blir også gleden desto større når man først får hentet båten.

Så, hva med selve kjøpet. Det er for tiden ingen fortolling av kjøp av båt/motor fra Sverige annet enn at man må betale moms på kjøpesum inkl fraktkostnader. Her kan det være lurt å få med i kjøpekontrakten at svensk moms blir refundert av forhandleren når båten blir eksportert. Dersom dette ikke kan dokumenters må du regne med at du også må betale norsk moms på den svenske momsen (dette kan selvfølgelig søkes refundert dersom du får tilbake den svenske momsen, men alt ekstra papirarbeide man kan slippe, jo bedre er det). Nå er det også slik at forhandleren i sverige ikke har noen plikt til å refundere den svenske momsen, men handler du hos en seriøs forhandler så skal ikke dette by på noen problemer (igjen, lurt å få det med i kjøpekontrakten).

Få med i kontrakten at svensk moms blir refundert ved eksport
Kort fortalt, slik fungerer det. Hos forhandler betaler du inkl svensk moms (samme sats som i Norge - 25%), når du kommer til grensen leverer du kjøpekontrakten, slik at norsk moms kan beregnes. Med andre ord du vil i noen dager ha betalt både svensk og norsk moms. Etter at båten er fortollet på grensen, ber du om et ekstra eksemplar påført stempel om at båten er fortollet inn til Norge. Dette eksemplaret sendes til båtforhandleren slik at de kan dokumentere at norsk moms er betalt. Båtforhandleren kan dermed refundere beløpet for den svenske momsen til din konto. I mitt tilfelle tok det kun et par dager før jeg hadde fått refundert den svenske momsen fra båtforhandleren i sverige.

Dokumentasjon på fortolling inn til Norge sendes båtforhandleren
Båten ble forøvrig kjøpt hos NEmarin syd for Örebro, her blir du godt tatt i mot og får utrolig bra service. Dersom du går med tanker om å kjøpe Tracker, kan jeg ikke annet enn å anbefale de på det varmeste. Ta kontakt med Johan eller Patrik, så kan jeg love deg at ditt båtkjøp i Sverige kommer til å gå smertefritt.

En ting til, det kan være smart å fikse forsikring på båten før du starter kjøreturen hjem til Norge.

4 kommentarer:

 1. Gratulerer med ny flott båt,tenker og gjøre det samme som deg,men bestille fra usa spørsmål angående krav om CE merking, er disse båtene CE merket(godkjent),hvis ikke så blir vel stoppet i tollen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Både båt og motor er CE merket da de er kjøpt hos forhandler i Sverige. Men om detter er tilfellet dersom du importerer selv fra USA er jeg ikke sikker på, da jeg mener at CE merking er noe som skjer individuelt for hvert produkt som skal selges innenfor EØS. Tror også at det ikke er så mye å spare på å importere selv fra USA. Anbefaler deg å ta kontakt med NEmarin, ikke bare får du god hjelp der, men skulle det skje noe med båt/motor så har du en seriøs forhandler å forholde deg til

   Slett
 2. Hei, jeg vurderer å kjøpe meg en båt som du har. så lurte på om du er fornøyd med båten din og om det er noen svakheter med båten som du har bitt deg merke i. Ellers lurt jeg på om du også måtte betale en avgift på motoren din. Leste et sted på nettet at det også var en avgift pr hestekreft på motoron på litt over hundre kroner du må betale, når du skal ta med båt inn til Norge. Stemmer det.
  Mvh
  Ståle

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.. Kort fortalt, du kommer til å bli kjempefornøyd med båten. Jeg har ikke angret ett sekund. Tracker SuperGuide selges jo som en komplett løsning med frontmontert el-motor og ekkolodd. Nå er det selvfølgelig forskjellig behov fra person til person, men el-motoren og ekkoloddet er av enkleste modell, så de vil du nok gjerne bytte ut. Men begge deler får du lett solgt videre. Jeg har gjort en del modifikasjoner i min båt. Blant annet har jeg flyttet batteribanken til el-motoren foran i båten. Kablene til el-motoren som kommer originalt er altfor tynne.

   Dersom du er interessert så må du gjerne ta kontakt, så kan du komme og kikke på båten. (du finner min epost adresse under fliken "Om oss".

   HK-avgiften som du refererer til eksisterer ikke lengre. Den ble fjernet 1.juli 2014. Du betaler kun mva.

   Slett