søndag 18. januar 2015

Hvordan importere båt fra Sverige

I fjor tok jeg steget og kjøpte meg ny båt. Valget falt på en Tracker SuperGuide V16 SC med en Mercury 50hk. Denne båten får du ikke kjøpt i Norge, men i Sverige kan du få tak i den. I Sverige er det Mojoboats som importerer disse båtene fra USA. Da det er flere som helt sikkert går med tankene om å importere båt fra Sverige, tenkte jeg at det kunne være greit med en kort oppsummering av mine erfaringer rundt kjøpet.

Først, beregn god tid.. Med mindre båten står klar hos forhandler, må den bestilles fra USA. Dette tar tid. I mitt tilfelle bestilte jeg båten i mai og hentet den i september. Men når man får gleden av å vente så lenge på drømmebåten, så blir også gleden desto større når man først får hentet båten.

Så, hva med selve kjøpet. Det er for tiden ingen fortolling av kjøp av båt/motor fra Sverige annet enn at man må betale moms på kjøpesum inkl fraktkostnader. Her kan det være lurt å få med i kjøpekontrakten at svensk moms blir refundert av forhandleren når båten blir eksportert. Dersom dette ikke kan dokumenters må du regne med at du også må betale norsk moms på den svenske momsen (dette kan selvfølgelig søkes refundert dersom du får tilbake den svenske momsen, men alt ekstra papirarbeide man kan slippe, jo bedre er det). Nå er det også slik at forhandleren i sverige ikke har noen plikt til å refundere den svenske momsen, men handler du hos en seriøs forhandler så skal ikke dette by på noen problemer (igjen, lurt å få det med i kjøpekontrakten).

Få med i kontrakten at svensk moms blir refundert ved eksport
Kort fortalt, slik fungerer det. Hos forhandler betaler du inkl svensk moms (samme sats som i Norge - 25%), når du kommer til grensen leverer du kjøpekontrakten, slik at norsk moms kan beregnes. Med andre ord du vil i noen dager ha betalt både svensk og norsk moms. Etter at båten er fortollet på grensen, ber du om et ekstra eksemplar påført stempel om at båten er fortollet inn til Norge. Dette eksemplaret sendes til båtforhandleren slik at de kan dokumentere at norsk moms er betalt. Båtforhandleren kan dermed refundere beløpet for den svenske momsen til din konto. I mitt tilfelle tok det kun et par dager før jeg hadde fått refundert den svenske momsen fra båtforhandleren i sverige.

Dokumentasjon på fortolling inn til Norge sendes båtforhandleren
Båten ble forøvrig kjøpt hos NEmarin syd for Örebro, her blir du godt tatt i mot og får utrolig bra service. Dersom du går med tanker om å kjøpe Tracker, kan jeg ikke annet enn å anbefale de på det varmeste. Ta kontakt med Johan eller Patrik, så kan jeg love deg at ditt båtkjøp i Sverige kommer til å gå smertefritt.

En ting til, det kan være smart å fikse forsikring på båten før du starter kjøreturen hjem til Norge.