tirsdag 24. mars 2015

Om båten ikke vil av hengeren

Det kan umulig bare være meg som har opplevd båtramper som har så lav helling at det skaper problemer med å få båten til å rulle av båthengeren. Selvfølgelig forutsetter jeg at man har ruller som er i god stand, samt at man har tatt seg jobben med å smøre opp rullene. Allikevel er det enkelte ganger jeg sliter med å få båten av hengeren når jeg er alene, for er man to, så går det gjerne akkurat. Problemet fikk meg til å tenke på om det kunne lages en enkel løsning som sikret at dette ikke lengre skulle være noen utfordring.

En gang løste jeg det ved å feste en jekkestropp bak på hengeren og frem til feste i baugen på båten. Noe som fungerte helt greit, men var litt tungvint da man har begrenset med hvor langt man kan stramme båndet før man må feste det på nytt. Men er det en ting alle båthengere har, så er det vinsj. Så hvorfor ikke bruke den. Det måtte derfor finnes en løsning hvor jeg fikk utnyttet kraften til vinsjen, bare at den nå skulle dra båten av hengeren og ikke på. Løsningen ble ganske enkelt å bruke en trinse festet i den fremste kjølrullen på hengeren. Med andre ord et løst tau festet i bagen med en karabinkrok, så trukket gjennom trinsen for så og gå tilbake til kroken på vinsjen. Jeg har nå fått testet denne løsningen ved et par anledninger og den har praktisk talt reddet fisketurene. Hele løsningen lar seg feste/monteres i løpet av maks ett minutt. NB! det kan være lurt å feste et ekstra tau til båten slik at du kan kontrollere hastigheten når båten omsider begynner å rulle av seg selv.


Det er selvfølgelig en annen løsning som jeg ikke er så spesielt glad i. Og det er å rygge båten ned i vannet (båten festet med et slakt tau), for så og gi den en røsk ved å bremse bilen, slik at båten ruller av av seg selv. Båten min har et såpass lavt fribord bak ved motoren at jeg risikerer å fylle båten med vann dersom den blir sluppet ut i vannet i for stor hastighet. Dessuten bærer du den risikoen at båten kan slå ned i bunnen. Så hvorfor ikke gjøre det på den trygge måten, sakte og kontrollert.