mandag 16. mars 2015

Montering av følere til ekkolodd

Ved båtkjøp blir det gjerne en del egne modifikasjoner, som for eksempel montering av ekkolodd. Det er en del ting som må tenkes gjennom, både når det gjelder plassering og opplegg av strøm. Spesielt plassering av følerne (svinger) til ekkoloddet er viktig for å få et bra resultat. I mitt tilfelle har jeg 2 følere som skulle monteres, en "vanlig" av typen Lowrance HST-WSBL og en structurescan av typen Lowrance LSS-2 HD. Jeg hadde ikke så lyst til å borre flere hull i båten, og av erfaring så hender det jo at utstyr blir byttet ut og da er det ikke sikkert jeg kan bruke de samme hullene. Derfor ønsket jeg en løsning som kunne limes til båten, slik at det ikke var nødvendig å borre masse hull. Etter en del forskning endte jeg på en løsning bestående av 1stk vedlikeholdsfritt terrassebord (bestående av et slags kompositt plast materiale) som jeg festet til båten ved hjelp av Tec7. Følerene ble deretter festet med syrefaste skruer.Jeg plasserte følerene slik at structurescan (den lange til venstre i bildet) ligger noe lavere enn den andre, men samtidig uten at den kommer under bunnen av båten. Dette for at den skal være mest mulig beskyttet i stor fart. Som en konsekvens av dette vil jeg ikke kunne bruke structurescan når båten er i plan, da føleren vil være over vannet. Dette er uansett ikke noe problem, da structurescan er ment til å brukes i sakte fart og gjerne med motoren tiltet opp da den vil skjerme noe av synsvinkelen på venstre side av båten.

Den vanlige svingeren (til høyre i bildet) vil alltid ha kontakt med vannet og sørge for at den viser dybde selv i maks hastighet.

Oppsettet fungerer helt utmerket, både med tanke på å følge bunn når båten er i plan og å vise detaljerte bilder på structurescan. Jeg gjorde en del tester på forhånd for å se hvor godt Tec7 hefter på komposittklossen og jeg kan ikke annet si enn at den sitter som støpt. For å være helt sikker borret jeg noen hull på baksiden av klossen for å øke kontaktflaten og pusset med fint sandpapir på båten.