lørdag 19. september 2015

Målebrett

Å lage et målebrett for gjeddefiske føler jeg fort blir veldig digert, de store gjeddene ligger stort sett ganske rolig på avkrokningsmatten slik at det er en smal sak å få målt lengden med en tommestokk. Derimot når det gjelder abborfiske, blir målebrettet akkurat passe stort til å ha i båten. Jeg har lenge gått og fundert på å lage meg et slikt målebrett, men det var først da jeg så et brett som Jørgen Ø. Andersen hadde laget at jeg fikk sparket igang prosjektet.

Når jeg skal igang med et slikt prosjekt, hvor jeg ikke er helt sikker på hvordan jeg skal konstruere det, tar jeg meg en tur til Bauhaus og roter litt i hyllene. Der finner jeg stort sett et eller annet som får meg videre til det ferdige produktet. Etter noen timer mellom hyllene hadde jeg fått samlet med meg følgende: 1stk 3mm tykk aluminium L-list 1000x50x50, 1stk 2mm tykk aluminiumsplate 120x1000, Tec7 og en 600mm aluminiumslinjal. Det eneste jeg ikke fant på Bauhaus var 2stk sprittusjer.

L-listen ble kappet opp slik at jeg fikk et bakstykke like langt som linjalen og et sidestykke på 153mm. Disse ble gjæret og aluminiumsplaten kappet til nøyaktig samme lengde som linjalen og limt fast til L-listene ved hjelp av Tec7. L-listene dannet da en vinkel slik at man kan legge abboren inntil (snute og rygg). Linjalen ble til slutt limt fast til aluminiumsplaten slik at total bredde ble 153mm (selve målebrettet får da en måleflate på 150x600mm). Deretter tegnet jeg opp noen hjelpelinjer med sprittusjene i området fra 40cm til 55cm (skulle dekke de fleste større abborene). En tykkere linje for hver 5cm og en tynn linje ved hver cm i mellom. Stort vanskeligere var det ikke.