fredag 4. desember 2015

Oppsummering 2015

Da er båten ryddet vekk og gjort klar for vinteren, fiskesesongen 2015 er nok over for vår del selv om det fortsatt er forholdsvis mildt ute.

Sesongen startet som vanlig i midten av mars og da var det først og fremst gjedde som stod på programmet. Iskaldt vann, saaakte fiske og få hugg. Men det er da tiden for å få de virkelig feite førleksgjeddene er. Det er et vanskelig fiske, og det blir gjerne ikke mange fisk. Tidligere år har vi stort sett fått minst 1 skikkelig fin vårgjedde, men i år nådde det ikke helt opp. Selv om den ene store gjedden etter den andre ble landet i Sverige, begynner som regel gjeddesesongen noe senere i Norge. Og vi må gjerne litt ut i mai før det løsner, og slik var det også i år. Det ble en del fine gjedder i mai og juni.


Det hender jo at vi har med oss "gjester" i båten og jeg husker spesielt en tur denne sesongen hvor målet var å skaffe ny PB på gjedde for Mats (broren til Ole). Før turen var hans største gjedde på 3,5kg, men etter turen var den hevet til respektable 10kg.

Mats sin nye PB på 10kg

Et av vårt store mål for sesongen var å satse skikkelig på abborfisket, det har blitt mye gjedde de siste årene, men vi føler at nå er tiden inne for å virkelig sette av tid til abboren. Og allerede på første turen ble det fin fangst.


I sommermånedene ble det mange fisketurer med ungene, og spesielt morsomt var det å lage flere korte filmsnutter sammen med Jørgen, en serie som fikk navnet "Jørgen viser hvordan". Det ble totalt 3 videoer, og planen er å fortsette til neste år. Så fortvil ikke, Jørgen kommer sterkt tilbake når temperaturene igjen er på den behagelige siden.

Jørgen viser frem en popper

Marius fikk forøvrig sin hittil største gjedde dette året, en utrolig flott fisk på 6,8kg som han egenhendig kjempet inn og landet sikkert i håven.

Marius sin PB på 6.800g

September måned har historisk vært starten på årets høstfiske etter gjedde, så det ble en siste gjeddetur før resten av sesongen skulle vies til abboren. I ukene før hadde det vært ekstremt mye nedbør, men da det endelig hadde normalisert seg igjen var forholdene perfekte og det luktet storgjedde.


Nå skulle det fiskes abbor resten av året. Og et av årets store høydepunkter var årets abbortreff. Her samles noen av norges mest ivrige abborfiskere for å konkurrere over 2 dager. Ole traff bra i år og endte på en meget sterk 2.plass.


Uka etter var vi ute igjen og fikk være med på en skikkelig oktoberfest sammen med abboren. Det ble en perfekt tur med 9 store abborer.


Livewell full av store abborer
Opp gjennom årene har jeg fisket en god del sammen med Steinar Unnestad, og det at vi to drar på tur for å prøve noe nytt sammen resulterer som regel i bra fangster. Og i år vil jeg si at akkurat dette stemte veldig bra. Å lykkes slik er bare helt fantastisk, noen turer går inn i boka som uforglemmelige, og dette var en av de. Her er et lite utdrag fra turen:

"Det hugger brutalt. Det kjennes ut som abbor, stor abbor. Men man har jo blitt skuffet før, når man ser fisken for første gang og det er en gjedde i andre anden av snøret. Heldigvis stemmer mine første antagelser denne gangen, og umiddelbart etter at bekreftelsen er der, øker adrenalinet kraftig. Steinar er raskt på plass med håven og sikrer noe som blir min hittil største abbor. Abboren veier 1.440g og var 45cm lang. Mens jeg avkroker abboren i håven, peker jeg ut over vannet, slik at Steinar kan raskt fortsette å fiske der abboren hugg. Jeg rekker akkurat å legge den i Livewellen, da Steinar gir tilslag og plutselig endres alt i båten. Her var det noe virkelig svært i andre enden. Med en gang tenker man jo at det kan være gjedde, men nok en gang så var det storabbor. Kampen blir hektisk, denne kan vi ikke miste. Med hissige bevegelser må abboren se seg fanget av håven. Steinar mener først at den ikke er like svær som den jeg akkurat hadde tatt, men når jeg tar ut jiggen, er det ingen tvil. Denne er større, dette er en vanvittig stor abbor. Jeg løfter den opp av håven og legger den på målebrettet. Da ser også Steinar at den er større. Hele 47cm og skikkelig rygg. En utrolig flott kondisjon. Jeg legger abboren i veieposen og holder vekten skjult for Steinar. Men, jeg gjør visstnok en dårlig jobb med å skjule vekten, for ansiktet mitt avslører raskt at her var det snakk om ny PB. Steinar sin tidligere PB var på 1.570g! Jeg vrir vekten mot han og viser han tallene. 1.680g!! Dette er helt utrolig. Steinar hopper umiddelbart i båten og jubler ut. Hvem hadde trodd at i løpet å noen få minutter skulle vi begge få ny PB"

1.440g og 1.680g

Steinar sin nye PB på 1.680g og 47cm
1.440g - 45cm
1.440g - 45cm
I år lagde jeg meg et målebrett, noe som er utrolig kjekt å ha under abborfisket. Det fikk prøvd seg på flere store abborer denne høsten, og ingenting kler det bedre enn en skikkelig abbor på 1.680g.

Storabbor som får prøve det nye målebrettet

Man skulle kanskje tro at vi hadde fått vår del av storabborer denne høsten, men det skulle vise seg at vi skulle få enda et møte med 1500g+ abbor. Her er et utdrag fra turen:

"Det var perfekte forhold i dag og vi fant abboren ganske raskt. Vi fikk rett og slett en drømmestart, eller det vil si Ole fikk en drømmestart. For en av de første fiskene var av en slik størrelse at den alene gjorde hele turen vellykket. Hele 1.480g og kun 44cm. Og slik skulle det bare fortsette. Nemlig at Ole landet den ene kilosen etter den andre. Og ikke nok med det, han får også ny PB og team rekord.. Det er ganske nøyaktig 20år siden Ole fikk sin forrige PB på abbor, den fikk han en kald november morgen og veide nøyaktig 1.500g. Men nå, i dag, skulle det endelig bli en ny ekte "stekær" i båten ("stekær" = abbor mellom 1.500g og 2.000g). Tilslaget sitter og Ole møter skikkelig motstand - "dette kan umulig være abbor" sier Ole. Og jeg må si meg enig, dette virket litt i overkant, selv for en stor abbor. Men, så feil kan man altså ta, selvfølgelig var det abbor, en gigaabbor! Dypt nede i vannet dukker det opp en fantastisk abbor, den kjemper hardt og forsvinner raskt under båten. Stangen bøyes rundt båtripa, men Ole får presset den opp slik at jeg får ført håven inn under den. Og med skikkelig plask og hoderistinger ender den trygt oppe i håven før den spytter ut jiggen. Vi legger den straks på målebrettet og kan lese av hele 48cm. Deretter legges den forsiktig ned i livewellen slik at vi kan fortsette fisket. Men, etter noen resultatløse kast, klarer vi ikke å vente lengre, nå måtte vi få veid denne fantastiske abboren. Vekt 1.580g. Ole var i siget og lander totalt 7 abbor over kiloen hvor de 4 største veide 1.300g, 1.320g, 1.480g og 1.580g. For min egen del begynte det å bli litt frustrerende da alle ville ha Ole sin jigg. Men, den som ikke gir opp, lykkes som regel til slutt. Jeg fortsatte som før og plutselig satt den der. Endelig skulle det bli kilosabbor på meg også i dag, og ikke en hvilken som helst kilosabbor, men en ny PB på meg også. Vekt 1.480g og 47cm"

1.480g - 44cm
Ole sin nye PB på 1.580g og 48cm
1.580g - 48cm
Min nye PB på 1.480g og 47cm
Etter dette ble det noe turer til med flere fine kilosabborer, så var planen egentlig å avslutte sesongen med litt gjeddefiske i slutten av november. Men dessverre så kom kuldegradene og satte en stopper for årets sesong. Men når vi ser tilbake på de turene og opplevelsene vi har hatt dette året kan vi konstantere at Team Predator har gjennomført nok en bra sesong. Og spesielt morsomt er det at abborfisket gikk såpass bra. Uten å røpe alt for mye om neste sesong, så kan jeg vel si at det i all hovedsak vil dreie seg om abbor.