tirsdag 20. oktober 2015

Hva.. dette kan umulig være abbor!

Høsten er satt av til abborfiske, det var dermed ikke et vanskelig valg for oss når vi fant en felles mulighet til å ta fri fra jobben. Med forrige helg friskt i minnet, hadde vi ingen realistiske tanker om å toppe den turen. Men det skulle vise seg at også denne dagen skulle gå langt over forventning.

Det var perfekte forhold i dag og vi fant abboren ganske raskt. Vi fikk rett og slett en drømmestart, eller det vil si Ole fikk en drømmestart. For en av de første fiskene var av en slik størrelse at den alene gjorde hele turen vellykket. Hele 1.480g og kun 44cm


Og slik skulle det bare fortsette. Nemlig at Ole landet den ene kilosen etter den andre. Og ikke nok med det, han får også ny PB og team rekord..

Det er ganske nøyaktig 20år siden Ole fikk sin forrige PB på abbor, den fikk han en kald november morgen og veide nøyaktig 1.500g. Men nå, i dag, skulle det endelig bli en ny ekte "stekær" i båten ("stekær" = abbor mellom 1.500g og 2.000g). Tilslaget sitter og Ole møter skikkelig motstand - "dette kan umulig være abbor" sier Ole. Og jeg må si meg enig, dette virket litt i overkant, selv for en stor abbor. Men, så feil kan man altså ta, selvfølgelig var det abbor, en gigaabbor! Dypt nede i vannet dukker det opp en fantastisk abbor, den kjemper hardt og forsvinner raskt under båten. Stangen bøyes rundt båtripa, men Ole får presset den opp slik at jeg får ført håven inn under den. Og med skikkelig plask og hoderistinger ender den trygt oppe i håven før den spytter ut jiggen. Vi legger den straks på målebrettet og kan lese av hele 48cm. Deretter legges den forsiktig ned i livewellen slik at vi kan fortsette fisket. Men, etter noen resultatløse kast, klarer vi ikke å vente lengre, nå måtte vi få veid denne fantastiske abboren. Vekt 1.580g



Ole var i siget og lander totalt 7 abbor over kiloen hvor de 4 største veide 1.300g, 1.320g, 1.480g og 1.580g. For min egen del begynte det å bli litt frustrerende da alle ville ha Ole sin jigg. Men, den som ikke gir opp, lykkes som regel til slutt. Jeg fortsatte som før og plutselig satt den der. Endelig skulle det bli kilosabbor på meg også i dag, og ikke en hvilken som helst kilosabbor, men en ny PB på meg også. Vekt 1.480g og 47cm


Like etterpå landet jeg nok en kilosabbor, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Og med ny PB på oss begge anser vi dette til å være en perfekt anvendelse av en fridag fra jobben. For en utrolig fisketur og perfekt oppfølger til den uforglemmelige turen forrige helg.



Vær: overskyet
Vind: 0-2m/s sørøst
Lufttemp.: 5-8
Vanntemp.: 9,8

søndag 11. oktober 2015

En uforglemmelig dag

Noen turer går inn i boka som uforglemmelige, og dette er en av de. Vi diskuterte en del på forhånd om hvor vi skulle legge turen, det er mange avveininger som skal tas, skal vi ta det trygge alternativet, eller skal vi satse. Vi gikk for det siste alternativet.

Vi var på vannet rundt kl 07.00 og du kunne så vidt se en antydning til lysning. Vannet lå blikk stille og temperaturen i luften var helt ok. Første kast, andre kast, ja det ble en del kast i dag, men utover dagen traff vi på mye fisk. Masse abbor og en god del gjedde. Det er slett ikke feil å fiske i slike forhold på høsten, høsten er min favoritt tid på året. Frisk luft og sultne predatorer i vannet.

Sånn ca midt på dagen nærmet vi oss første kilosabbor. Den hadde lengden inne, men var noe slank, så vekten stoppet på 960g. Som sagt ble det også en del gjedde i dag, og ikke misforstå, det er gøy med sterke gjedder på lett utstyr, men det er den tunge ristingen fra de store abborene vi var ute etter i dag. Dermed blir man jo litt skuffet når man kjenner at det er gjedde og ikke abboren som sitter. Men, av og til skjer det jo at motstanden i fisken blir så stor at man tenker at dette umulig kan være abbor, selv om de karakteristiske hoderistingene er der. Vel i dag skjedde dette, og ikke bare en gang, men to ganger rett etter hverandre.

Det hugger brutalt. Det kjennes ut som abbor, stor abbor. Men man har jo blitt skuffet før, når man ser fisken for første gang og det er en gjedde i andre anden av snøret. Heldigvis stemmer mine første antagelser denne gangen, og umiddelbart etter at bekreftelsen er der, øker adrenalinet kraftig. Steinar er raskt på plass med håven og sikrer noe som blir min hittil største abbor. Abboren veier 1.440g og var 45cm lang.



Mens jeg avkroker abboren i håven, peker jeg ut over vannet, slik at Steinar kan raskt fortsette å fiske der abboren hugg. Jeg rekker akkurat å legge den i Livewellen, da Steinar gir tilslag og plutselig endres alt i båten. Her var det noe virkelig svært i andre enden. Med en gang tenker man jo at det kan være gjedde, men nok en gang så var det storabbor. Kampen blir hektisk, denne kan vi ikke miste. Med hissige bevegelser må abboren se seg fanget av håven. Steinar mener først at den ikke er like svær som den jeg akkurat hadde tatt, men når jeg tar ut jiggen, er det ingen tvil. Denne er større, dette er en vanvittig stor abbor. Jeg løfter den opp av håven og legger den på målebrettet. Da ser også Steinar at den er større. Hele 47cm og skikkelig rygg. En utrolig flott kondisjon. Jeg legger abboren i veieposen og holder vekten skjult for Steinar. Men, jeg gjør visstnok en dårlig jobb med å skjule vekten, for ansiktet mitt avslører raskt at her var det snakk om ny PB. Steinar sin tidligere PB var på 1.570g! Jeg vrir vekten mot han og viser han tallene. 1.680g!! Dette er helt utrolig. Steinar hopper umiddelbart i båten og jubler ut. Hvem hadde trodd at i løpet å noen få minutter skulle vi begge få ny PB.




Vær: overskyet
Vind: 0-1m/s syd
Lufttemp.: 8-9
Vanntemp.: 12

søndag 4. oktober 2015

Oktoberfest

Det fins knapt nok noe morsommere enn abborfiske i oktober. Etterhvert som temperaturen faller i vannet, våkner predatorene opp. De må spise seg opp før vinteren, og du treffer de gjerne på veldig grunt vann. Og med godt friskt høstvær skulle alt være dekket og klart for oktoberfest - og de store abborene var invitert.

Selv om du kan få abbor hele dagen, er det gjerne enkelte perioder gjennom dagen som er spesielt gode. Erfaringsmessig har morgenene vært spesielt gode, i hvertfall nå som temperaturen ennå ikke har krypet under 12 grader. Og med morgen mener vi grytidlig, dvs at har det begynt å bli lyst, er du gjerne litt for sent ute. Snøret skal være i vannet innen den tid.

Litt over kl 06.00 tok vi dagens første kast på et blikk stille vann. Noe morgentåke truet fra nord, men  vi fikk en god økt før tåken satt inn for fullt. Abboren var nå skikkelig på hugget, og vi landet flere fine eksemplarer. Som f.eks denne flotte kilosabboren, som ble første gjest til oktoberfesten. Inngangsbillett var en Cannibal Shad i fargen hvit og svart.



Men, ett av huggene skilte seg ut med ekstra tunge og hissige headshakes, og varslet om abbor av den litt større dimensjonen. Selv om abboren er en forholdsvis liten art i størrelse, er det noe enormt over de når de vender i vannet og etterlater en virvel i overflaten. Stangen kneler og snellen må gi fra seg noen meter sene. Det er herlig å fighte med store abborer, men der og da ønsker du den raskest mulig trygt i håven. Det er ikke sjeldent at jiggen spretter ut av kjeften rett etter at den ligger i håven. Det er gjerne kun litt slakk sene som skal til, så blir den spyttet ut. Så ikke glem å holde konstant press når du kjører fisken. Men denne gangen gikk det bra og en flott abbor på 1.320g og 44cm ble ønsket velkommen som andre gjest til festen, som forøvrig benyttet seg av samme inngangsbillett som første gjest, nemlig en Cannibal Shad i fargen hvit og svart.



Etter disse to kilosabborene byttet vi plass, og festet var på ingen måte over. Nå kom også tåken, men den var ikke invitert så den ble ikke så lenge. Uansett, tredje gjest var nå sulten og benyttet seg av inngangsbilletten Cannibal Shad i fargen firetiger. Hugget kom kontant og den gjorde en entre en abbor verdig. Skikkelig abborfight på lett utstyr. Vekt 1.280g og 44cm



Fjerde gjest kom sammen med solen. En vakker abbor på 1.180g.



Selv om vi lokket med mange forskjellige inngangsbilletter tok det sin tid før femte og siste gjest gjorde festen komplett. Etter at nærmest alle hadde dratt hjem, rakk den akkurat å få være med på et siste bilde for dagen. Vekt 1.260g og 44cm og ble invitert på en 3D Bleak Paddle Tail i fargen Rudd Minnow.





Vær: skyet, noe sol utover dagen
Vind: 0-2m/s nordøst
Lufttemp.: 8-15
Vanntemp.: 13

lørdag 3. oktober 2015

Oppgradering av båthenger

Siden båten alltid står på hengeren når den ikke er i bruk er det viktig at hengeren er i tipp topp stand. I fjor kjøpte jeg meg en HSS R1000P båthenger (Respo) som jeg er kjempefornøyd med. Hengeren ligger bra på veien og er god å kjøre med. Det eneste jeg syns var dårlig med hengeren var vinsjen som fulgte med, så en av mine aller første oppgraderinger ble en AL-KO Optima 901A vinsj. Bedre manuell vinsj får man rett og slett ikke tak i.


I og med at jeg bruker hengeren såpass mye og ofte setter ut og tar opp båten alene, fant jeg ut at det var nødvendig å investere i en gangbru. Dermed skulle det bli slutt på all balanseringen fram og tilbake på hengeren. Gangbruen er originalt tilbehør fra Respo. Jeg måtte tilpasse noe på den bakerste bruen, men bortsett fra det var det kun snakk om å feste den til hengeren med popnagler. Husk at det kan være lurt å spraye med Zinkspray der du borrer hull i det galvaniserte stålet.



En annen ting som er kjekt å ha med er et reservehjul, ingenting er kjedeligere enn en punktering som skulle ødelegge for en fisketur. Selv om et reservehjul ikke veier allverdens, ønsket jeg ikke å montere hjulet foran på hengeren. Dette for å ikke få et større kuletrykk enn det jeg allerede har.
Dermed måtte jeg lage en egen løsning som gikk ut på å montere reservehjulet over akselen/under båten. Fant til slutt en justerbar stolpesko på Bauhaus som passet perfekt som brakett. Måtte bare borre noen få hull og legge på en tynn gummimatte (for å beskytte felgen), ga den også en runde med zinkspray.




En siste, men utrolig enkle, tilpasning jeg har gjort på hengeren, er på alle rullene. Standard er at de er festet med en splittpinne, men de har jeg byttet ut med låsepinner. En viktig del av vedlikeholdet og for å sikre at båten ruller enkelt av og på hengeren er at samtlige ruller med jevne mellomrom blir smurt (gjerne med et vannfast fett). Denne jobben må gjøres når båten er av hengeren, dermed blir det fort noe jeg må gjøre ved båtrampen i forbindelse med utsetting av båt. Og her kommer poenget: det er vesentlig kjappere og ikke minst enklere å fjerne en låsepinne kontra en splittpinne. Du trenger ikke noe verktøy og jobben er unnagjort rimelig raskt. Rullene på hengeren min blir fettet inn 2 ganger i løpet av en sesong, noe som virker akkurat passe for mitt bruk.


Andre innlegg som kan interessere deg vedr båttransport er: