mandag 1. februar 2016

Ram Mounts - hvordan skulle man klart seg uten?

Når det gjelder montering av elektronikk i båt så skal man vanskelig kunne finne noe som er bedre egnet enn Ram Mounts. Systemet er helt genialt. Kjennetegn for Ram Mounts er de runde monteringskulene i forskjellige størrelser, men også det at alle deler er av høy kvalitet. RAM står for Round-A-Mount og ble introdusert i 1992. Kulene av aluminium er gummibelagt noe som gir et godt feste, men sørger også for effektiv vibrasjonsdemping. Armene består stort sett av aluminium og har den karakteristiske timeglassformen. Med andre ord, her har du holdere som du kan stole på. Avhengig av hvor store/tunge gjenstander du skal montere på dine Ram Mounts får du alt fra de minste A-kulene (ca 14mm diameter) til de massive E-kulene (ca 85,9mm diameter). De mest brukte størrelsene i båt er B, C og D-kuler. B-kulene passer utmerket til lettere ting som GoPro kamera og mobiltelefon, mens C-kulene er perfekte for Ipad og mindre ekkolodd. For de litt større/tyngre kombienhetene (fra ca 9" og større) må du ha D-kuler.

Som dere kanskje har skjønt så har jeg Ram-kuler rundt i hele båten. Ved konsollen har jeg 2stk Lowrance kombienheter. HDS-7 er montert på C-kule, mens HDS-9 er montert på en D-kule. Foran i båten har jeg en Ipad montert i en Ram Tab-Tite holder med tilhørende C-kuler. I tillegg er den frontmonterte el-motoren støttet opp med en Ram Tough Claw på B-kuler. Det geniale med min båt er at den er utstyrt med et T-spor rundt hele båten på innsiden av relingen, et system som heter VersaTrack. Så ved hjelp av syrefaste 6mm vognbolter kan jeg montere Ram kuler hvor som helst rundt båten. Noen kuler er montert permanent, mens andre flyttes enkelt rundt avhengig av bruk, som f.eks holdere for GoPro kameraene. Uansett, mulighetene er mange og sortimentet til Ram Mounts er enormt. De har holdere til omtrent alt - ekkolodd, mobiltelefon, nettbrett, GPS, foto/video, koppholdere, laptop, stangholdere osv.

Ram Mounts holdere til ekkolodd får du tak i hos Stener på Mjøsservice, mens mange av de andre holderene får du tak i hos blant annet Clas Ohlson og ScandinavianPhoto

En oversikt over produktutvalget finner du her:
RAM Nordic


Noe av det jeg har montert i min båt:
RAM-D-111U-C
RAM-111U
RAM-HOL-TAB8U
RAP-B-400U
RAM-B-238U
RAM-238U
RAP-354-AAPRU
RAP-B-202U-GOP1
RAM-B-224-1U