torsdag 12. mai 2016

Multirulle eller haspel til abborfisket

Standard utrustning for abborfisket har lenge vært en spinnstang mellom 6 og 8 fot med en passende liten haspelsnelle, og det er fortsatt favoritten til de fleste. Men det er noen som sverger til multirulle, og det har jeg stor forståelse for. Det kjennes nærmest perfekt å holde en slik snerten liten snelle som nærmest får plass inne i hånden. Kastebremsene har blitt ultrafølsomme og med litt trening kaster du perfekt uten noe som helst problem med at sena reiser seg. Den store fordelen med multirulle er nok at du får mer direkte kontakt med fisken, og dermed også et mer følsomt utstyr. Er det mye vind og/eller regnvær vil jeg nok anbefale haspelsnelle, ihvertfall når vi snakker om abborfiske og lette jigger.

Vår abborutrustning består av Okuma One.rod spin/trigger stenger og Okuma Helios Gold (haspel) og Okuma Helios Air (Multi) sneller. One.rod er noen av de absolutt beste abborstengene jeg har fisket med, og det aller første man legger merke til er den utrolig lette vekten, men allikevel har de god ryggrad og passer perfekt som allround abborstang. Vi bruker de til jigg, crankbait, popper, dropshot, carolina-rig mv.


I og med at stangen er så utrolig lett (ca 80g) har den ikke noe ordentlig håndtak, men det gjør ingen ting. Begge versjonene har et kortere karbon håndtak rett bak snellen. På haspelversjonen er det naturlig å holde rundt snellefoten, mens versjonen for multirulle holder man rundt hele snellen. Stangen kjennes perfekt balansert når du holder den slik, og jeg har aldri savnet et tykkere håndtak i f.eks kork.


Kastevektene på våres stenger er på 7 - 20g og begge har medium lett aksjon. Og som navnet tilsier - "One.rod", leveres stangen som en komplett del. Dvs at den kan ikke deles i to. Lengden er på 6' 6" (198cm).


En utrolig kjekk detalj er det flyttbare krokfestet. Det er festet til stangen med en strikk og vippes enkelt opp når du skal feste en krok i det.


Til slike lette stenger trenger man passende lette sneller. Okuma Helios Gold i størrelse 25 har vært vår trofaste haspelsnelle i en god tid nå. Den er fylt med 0,10 eller 0,13mm braid. Fyll gjerne med en billig monosene innerst på spolen (bruk tykk braid innerst på multirullen). Jeg bruker en noe omstendelig metode for å utnytte mest mulig av sena. Først sveiver jeg på en rull med 120m 0,10 eller 0,13mm braid. Da er det fortsatt plass til mer sene, skjøter derfor på med enten billig mono eller tykk braid (avhengig av om det er haspel eller multi) og fyller på til sena ligger jevnt med kanten på spolen på snella. Den observante leser vil nå si at jeg har senen på i feil rekkefølge, og det er helt riktig. Og nå kommer trikset. Neste steg er nemlig å spole av all sene til en annen spole, for så og spole denne over på en tredje spole. Senen er nå vendt riktig, dvs at mono ligger ytterst og den tynne braiden ligger innerst, og nå er det bare å sveive denne senen tilbake på snella. Og vips så har du fylt snella helt perfekt med 120m fersk braid (og mono innerst som fyll). På multirullen fester du en liten tapebit over senen innerst på spolen, dette for å forhindre at senen skal slippe på spolen.

Som multirulle har vi gått for Okuma Helios Air HM-273. En tournament snelle konstruert i magnesium og karbon og fylt med kulelagre. Det er en lavprofilsnelle som er som skapt for One.rod. Dersom du ønsker å prøve deg på multirulle til abborfisket anbefaler jeg deg å ikke gå for den billigste versjonen. Multirulle vil derfor fort koste litt mer enn haspel, men gode kvalitetssneller er uansett ikke feil om du skal fiske mye. Så svaret på spørsmålet om man skal bruke multirulle eller haspel er at dette ikke er noe snakk om enten eller, men heller ja takk til begge deler. Det er uansett godt å kunne variere litt mellom haspel og multi i løpet av en lang dag med uendelig mange kast