fredag 3. juni 2016

Ett år med Fell

I fjor kom jeg tilfeldigvis over Fell trådløs dødmannsknapp. Det første som slo meg var det gjennomførte designet, og da jeg undersøkte produktet nærmere fant jeg raskt ut dette var noe jeg ville prøve. Ikke bare er det et fint produkt, men det er i aller høyeste grad også et nødvendig produkt. For hvem kjenner vel ikke igjen nettopp det faktum at dødmannssnoren ofte, hvis ikke alltid, blir hengende uten å bli festet til den som styrer båten. Og spesielt for oss som fisker, som ikke bare styrer båten, men også samtidig ønsker å bevege oss fritt rundt mens motoren går når vi f.eks dorger. Min båtsesong er lang, gjerne fra begynnelsen av mars (noen ganger tidligere) og frem til begynnelsen av desember. Da sier det seg selv at jeg har en del timer i lave temperaturer, og skulle jeg falle ut av båten vil jeg ha nok med meg selv om jeg ikke også skulle bekymret meg for en løpsk båt.

Valget var derfor enkelt og jeg tok turen til Bakken Motor og kjøpte mitt eksemplar. Monteringen var enkelt forklart i dokumentasjonen som fulgte med pakken. Kort fortalt trenger du en strømforsyning og ledningene til den opprinnelige dødmannsknappen. Avhengig av motormerke skal du bruke den blå eller den oransje ledningen sammen med den grå for tilkobling av dødmannsbryteren.

Nå har det gått et år og jeg tenkte jeg skulle komme med noen erfaringer rundt produktet. For det første, dødmannsbryteren har virkelig blitt trådløs og fungerer som en usynlig snor i båten. Og har du ikke "parret" din MOB enhet, så får du rett og slett ikke startet motoren (uten å gå gjennom en nødprosedyre). Dette sikrer at den alltid er aktivert når motoren er i gang. Så helt uten at jeg trenger å tenke på det, er jeg nå alltid koblet til motorens dødmannsknapp (slik det selvfølgelig skal være). Og det er nettopp dette som er den store gevinsten med dette produktet. Som de selv sier "Don't think - just reel in!". Den gir deg frihet innenfor et eget område, nærmere bestemt i din båt.

Under den kalde årstiden bruker jeg en flytedrakt og siden den er montert med tette mansjetter rundt håndleddene fant jeg raskt ut at det ikke var ideelt å bruke armbåndsenheten. Men det hindrer deg på ingen måte i å bruke MOB enheten, da den enten kan festes til redningsvest, puttes i lommen eller henges rundt halsen i den nye snoren. Poenget er bare at så lenge MOB enheten er festet på deg, beskytter den deg.

Enheten har alltid føltes robust og ikke minst driftssikker. Selv under den kaldeste tiden var den operativ hele tiden. Jeg har mye elektronikk i båten som potensielt kunne gitt forstyrrelser for WiMEA, men selv med WIFI, fjernstyrt elektrisk motor, elektrisk kompass og flere GPS antenner har det aldri vært problemer verken den ene eller andre veien. Batteriet har holdt gjennom en hel lang sesong. Og på lik linje med andre elektriske komponenter utstyrt med små batterier (f.eks fjernkontroll), bytter jeg uansett hvert år. I tillegg har jeg reservebatteri i båten.

Jeg er ihvertfall overbevist, dette er et genialt produkt. Og den dagen jeg skal sende mine unger ut i båt, skal de selvfølgelig utstyres med en trådløs dødmannsknapp fra Fell.

Og til slutt, husk at uansett om det er påbudt eller ikke, redningsvest i båt er like naturlig som bilbelte i bil. Jeg finner ingen grunn til å ikke bruke redningsvest, uansett årstid..