lørdag 30. juli 2016

Norges største spinnfiskede gjørs - 11.490g

Dette har virkelig vært en utrolig dag som jeg har drømt om lenge. I 2014 bestemte jeg meg for å finne en alternativ måte å fiske gjørs på da meitefiske i mai/juni ofte førte til at mye stor gjørs mistet livet. Jeg startet derfor en målrettet satsning på spinnfiske etter gjørs med jigg. Teamturene med Martin har i stor grad dreid seg om abbor, vi har satset noe sammen etter gjørs, men turene jeg har hatt alene har nesten utelukkende blitt brukt på å utforske jiggfiske etter gjørs. Fisket har i stor grad vært konsentrert rundt tidlig vår, sensommer og høst. Mai og juni, altså perioden under og rett etter gyting har jeg latt fisken få være i fred. Det har blitt mange timer og lite fisk, spesielt i 2014, så ble det noe bedre resultater i 2015 etter at plassene, utstyret og teknikken etter hvert har kommet mer på plass. Selv om det da også lå mange timer bak heller magre resultater. Det har vært lav snittstørrelse på fiskene, men jeg har hele tiden hatt steintrua på at det går en bamse der ute og at den skal være mulig å lure på jigg. Så i dag skjedde det endelig.

På sensommeren har jeg opplevd at fiske har vært klart best på morgenen, derfor var jeg på vannet allerede kl 05.00. Jeg hadde lagt opp ruta med dagens spinnfiskeplasser, og i det jeg gled inn på dagens første plass så jeg at det var en del store buer i området. Plassen er en litt utypisk gjørsplass med jevn, flat bunn på ca 6 m, ikke er det hard bunn i området heller. Unntaket som beviser regelen her altså. Jeg bruker Okuma One Rod og Okuma Helios Gold haspelsnelle til dette gjørsfisket. Jeg fisker mest med Savage Gear T-tail jigger i 10,5 og 13cm. I dag hadde jeg lekt meg litt med lukttusjer og gitt de helhvite jiggene litt rosa finner og sorte øyne.

Allerede på første kastet sitter en gjørs på ca 2 kg på T-tailen, en god start på den nye fargevarianten. Deretter har jeg en rekke hugg hvor fisken ikke sitter, jeg setter derfor på en stinger. Fortsatt sitter de ikke, sånn er det noen dager, de kan være helt umulige. Men så skjer det. Jeg kaster ut og henter jiggen hjem med snella, korte hopp langs bunnen. Så kjenner jeg et hardt støt i stanga, men fisken er borte i neste sekund, jeg sveier raskt to ganger og lar jiggen synke igjen… Pang!! Jeg setter tilslaget og kjenner straks at dette er en stor fisk. Jeg forsøker å legge press på den, men den er utrolig sterk og går i rolig tempo utover. Jeg har ikke sjans til å holde på den. Fisken går dypt og tar mange meter med sene. Jeg tenker en liten stund at det kanskje er en stor gjedde jeg har fått på, men fisken går å stanger, så jeg er egentlig ganske sikker på at det er en gjørs i andre enden av snøret. Jeg får etterhvert løftet fisken opp fra bunnen og jeg skimter konturene av en massiv fisk nede i vannet. I det den bryter vannflata ser jeg at det er en mega-gjørs! I det samme bråsnur den og stuper nedover, det er bare å holde fast mens snella hyler. Nå kjenner jeg fiskeskjelven er på vei, hele 4 ganger må jeg hente den opp igjen før den endelig glir inni håven og jeg kan slippe gledesropet løs. Jeg lar den hvile litt i håven før jeg raskt måler den til hele 102cm! Jeg sender sms til Martin (klokka er 05.50): “Gjørs 102cm i båten”. Jeg tenker at denne kan være over 10,5kg og ny pb. Så er det tid for veiing. Vekta strekker seg til fantastiske 11.490g. Jeg er ekstatisk, ny Pb og det på jiggfiske. Det gikk til slutt, er så fornøyd med at alle timene til slutt ga uttelling. Enda bedre var det å se at fisken ved release var frisk og rask og svømte kraftfullt tilbake til dypet. Jeg fisker litt videre, får noen små gjørs på 1,5-2kg, og bytter litt plasser, men kjenner at jeg ikke er fokusert. Rundt kl 12 begynner gjeddene å bite så da pakker jeg sammen og drar hjem. Tror ikke jeg er klar for å legge ned nye 100 timer med det første, så nå er det fullt fokus på abbor fremover.



Vær: delvis overskyet
Vind: 1m/s sydvest
Lufttemp.: 17 (morgenen)
Vanntemp.: 22

lørdag 23. juli 2016

Mellom Legoland og Dyreparken

Det er sommerferie og midt mellom tur til Legoland og Dyreparken i Kristiansand. Det var akkurat tid en kveldstur sammen med Ole og Elias, og selvfølgelig var det abbor som var målet. Riktig nok fikk Elias anledning til å samle inn en del Pokemon på turen, men hovedmålet hans var å få abbor (noe som han også fikk).

Sola skinte, nærmest vindstille og temperaturen var i overkant av hva jeg syns er behagelig, nå skal det jo sies at jeg ikke er noe spesielt glad i sol og trives best i skyggen. Så om været er bra eller ikke overlater jeg til andre å vurdere, men etter min mening var det ikke det.

Det skulle vise seg ganske raskt at det kom til å bli flere gjedder enn abborer denne turen, men mellom snipene traff vi på noen skikkelig fine abborer. Jeg landet den første, en riktig fin sommerabbor med høstkondisjon. 1.230g - 43cm





Det var ekstra hyggelig å få ha med Elias (Ole sin nest eldste sønn) på fisketur, han er blitt skikkelig flink til å fiske. Han landet en del gjedder, som ga skikkelig bra fight på lett utstyr, men ønsket om abbor var størst. Og når man først skal få abbor kan man like så greit klinke til med kilosabbor. Så dagens andre skikkelig fine abbor stod Elias for, 1.130g - 44cm. Det er noe stort med det å få landet sin aller første abbor over kiloen. Gratulerer så mye. Regner med at du blir med på flere turer fremover nå.





Vær: sol, delvis skyet
Vind: 0-3m/s
Lufttemp.: 26
Vanntemp.: 23

lørdag 16. juli 2016

Sommerabbor på kreps

Krepsen er nattaktiv, så da må vi også være nattaktive. Eller nærmere bestemt tidlig morgen, for kl 03.45 var det avreise til et vann vi bare har fisket i en gang før. Og ved ankomst til vannet møtte vi på et par kreps som spiste på noen fiskerester inne på grunna.

Vi er midt i en prosess for å gjøre oss kjent i vannet, noe som medfører mye leting og ikke fullt så mye fisking. Men, allerede etter vår andre tur har vi fått god oversikt over spennende områder. Det er helt fantastisk hvilken hjelpemiddel Insigth Genesis er i slike tilfeller, men ingenting slår voksne abborer i håven. Sommermånedene er ikke tiden for å fange de tyngste abborene, men lengden på fiskene kan ofte gi oss et anslag på hva vi kan forvente oss når det virkelige abborfisket begynner i september måned. Og med 2stk over 40cm hvor den ene akkurat bikket 1.000g har vi på mange måter fått de resultatene vi var ute etter. Vannet er på mange måter veldig spesielt og vi har endret en del på hvordan vi "normalt" ville fisket etter sommerabboren. Rett metode i ett vann behøver absolutt ikke bety rett metode i et annet vann, men ved å gjøre seg godt kjent i noen forskjellige vann samler man verdifull erfaring som gjør deg bedre rustet til å igjen lete opp og lykkes i andre vann. Det finns fortsatt mye uoppdaget i Norge.

Vår tilnærming i dette vannet har basert seg på krepsens adferd og tilholdssteder, noe som også har betydd at vi nærmest utelukkende har fisket med kreps. Muligheten til å ikke bare lage et standard dybdekart, men også få med bunntype og vegetasjon har vært viktig for å plukke ut potensielle områder for storabboren.

Nå blir det en liten pause i prosjektet i forbindelse med ferie, men plutselig er sensommeren her og årets mest spennende abbortid starter.



Vær: sol, overskyet på morgenen
Vind: 0-5m/s vest
Lufttemp.: 24
Vanntemp.: 19,8

søndag 10. juli 2016

Bekreftelsen

En kort rapport fra en 12timers fisketur. Dagens tur ligger det enormt mye forberedelser bak, og da er det spesielt morsomt med noen svar i form av vakre abborer. Det blir utrolig spennende å se hva mer som lurer rundt i dette vannet. Her er det ihvertfall potensiale. 3D Crayfish leverte dagens største.



Vær: overskyet
Vind: 0-2m/s øst
Lufttemp.: 21
Vanntemp.: 18,9

fredag 8. juli 2016

Pelicase 1120 - for de lette turene

Pelicase 1450S har i flere år vært min beste venn for sikker oppbevaring av fotoutstyr i båten. I den ligger min trofaste Canon 5D mark II sammen med en del annet tilbehør. Og den vil alltid være førstevalget, men enkelte ganger kan det være greit å reise ganske lett. Derfor har jeg skaffet meg en av de minste koffertene - Pelicase 1120. Akkurat passe størrelse for Canon EOS M3 med 2 objektiver og et GoPro Hero4 kamera. Canon EOS M3 fungerer til vanlig som mitt backup kamera, og det er helt fantastisk hvilken kvalitet dette vesle speilløse systemkameraet gir. Man har jo blitt ganske kresen på bildekvalitet når man stort sett kun har brukt fullformat, men M3 har overrasket meg stort. Så de dagene hvor abborturen går til de mindre vannene og Trackeren blir for stor, da føles det veldig riktig å ta med en Pelicase 1120. Vi har jo akkurat skaffet oss en liten "abborracer" - With 320 Dromedille, og med mindre båt må det pakkes lettere. Det er jo det fine med abborfisket, man trenger ikke pakke så mye utstyr.

Mens 1450S er utstyrt med innlegg tilpasset fotoutstyr, blir 1120 levert med såkalt plukkskum. Dvs at du enkelt kan plukke ut deler av skummet slik at hullet passer perfekt til det du måtte ønske å oppbevare i kofferten.


Pelicase får du i en mengde forskjellige størrelser, alt etter hva som måtte passe deg. Felles er at de er 100% vanntette, flyter, tåler hva som helst og har livstidsgaranti. Koffertene brukes av kravstore brukere verden over, som forsvar, politi, fotografer osv. Ser du en slik, kan du være sikker på at det er noe verdifullt som ligger oppbevart.

Her kan du lese mer om Pelicase 1450S: Oppbevaring av fotoutstyr i båten - Pelicase