torsdag 9. november 2017

Monsterabbor - en drøm blir virkelig

Stort sett reiser vi ikke lengre unna enn noen få timer med bil, men vi har lenge snakket om å også ta noen turer utenfor Norge. Det har vært flere gode alternativer, men når det dukket opp en mulighet for å dra til verdens beste abborvann, ble valget enkelt. Dette er et helt unikt vann i fantastiske omgivelser. Det er strenge regler, og skal du fiske der må du ha tillatelse. Vannet er forholdsvis stort og det er kun lov å fiske fra kajakk. Man bruker omtrent en time i kajakk fra den ene enden til den andre. Ikke nok med at abborene er helt enorme i dette vannet, men de vokser helt vanvittig fort. Den første abboren ble tatt for ca 6 år siden, og de antar at abboren kun har vært i vannet ca 7 år. Med andre ord så er abboren tilført vannet i nyere tid. Tar du deg en liten rusletur langs vannet vil du kunne se kreps over alt. Vanskelig å si hvorfor abboren vokser så unormalt raskt der, men at krepsen utgjør en stor del av næringsgrunnlaget er i hvert fall helt sikkert.


Første dag gjorde vi oss kjent med kajakk og vannet. Ingen i gruppen hadde fisket fra kajakk før, men dette gikk utrolig greit. Og med pedaler for fremdrift hadde du hendene frie til å fiske med. Kajakkene var i tillegg utstyrt med ekkolodd og flere stangholdere. Det er vanskelig å oppsummere dagene i Spania uten å komme inn på de andre fiskerne i gruppen. Det var fire fra Sverige, to fra Danmark, en fra Spania samt Ole og meg. Vi hadde det fantastisk morsomt under hele turen, både ute på vannet og ikke minst utover kveldene. Utrolig hyggelig å bli kjent med likesinnede abborfiskere. For uten 2-3 andre lokale fiskere var det kun oss som fisket på vannet denne uken.

Det skulle vise seg at værforholdene var unormale for denne tiden på året. Temperaturen var fortsatt høy og vannstanden veldig lav. Normalt skulle det regnet en del på denne tiden. Dette gjorde at abborene var veldig inaktive. Men selv med "seigt" fiske lar det seg gjøre å lande 2 kg+ abborer i dette vannet.

For hver dag som gikk lærte man noe nytt om vannet, samt at man ble mer og mer vant til å fiske sittende fra en kajakk. Selv om både bein og rygg fikk gjennomgå, var det overraskende behagelig å fiske fra kajakk. Litt i overkant sår i kroppen var men selvfølgelig den siste dagen, men det skulle nå bare mangle med godt over 40 timer fisketid. Og den som holder ut får gjerne belønning til slutt. De første dagene hadde vi ikke fått større abbor enn 1.650g, stort nok vil mange si, men i dette vannet er det absolutt lov til å ha forventinger om vesentlig større fisk. Og på siste dagen kom det endelig litt gråere vær og noen ørsmå drypp fra himmelen. I løpet av en magisk time på morgenen lander vi begge pb.



Morgenfisket starter med Ole sin nye pb på 1.670g og kun 44cm, en tykk sak med andre ord. Bitene begynte å falle på plass og vi følte at vi stadig nærmet oss drømmefisken. På forhånd hadde vi lagt en plan for siste dagen og etter neste plassbytte skulle vi treffe jackpot. Med en aktivt fisket 3D Crayfish montert på et 12,5g jigghode nede på ca 10 meter ble det plutselig motstand. Vanskelig å si med disse fiskene i dette vannet, selv de erfarne lokale fiskerne tror det sitter på gjedde, mens det i virkeligheten er en stor abbor. Men man kan ikke være helt sikker før man får øyekontakt med fisken. De store abborene har ikke de samme "elektriske" hoderistingene man er vant til. Det kjennes mer ut som tunge slag fra en gjedde. Men til min store glede fikk jeg etterhvert øye på en enorm abbor i enden av snøret. Og med ett så ble drømmen virkelig, der ligger drømmefisken trygt i håven. Ole kommer padlene bort til meg og vi finner fram meterstokk og vekt. Først måler vi lengden.. og fantastiske 50 cm er et faktum. Selv om vi er sikre på at abboren veier mer enn 2 kg, får den først prøve seg på "abborvekten" min som går til 2 kg. Man har jo tidligere fablet om den dagen da abboren bunner denne vekten. Vel, som forventet dunker vekten i bunn.. Finner derfor frem "gjeddevekten" som går til 25 kg. Til slutt stabiliserer vekten seg på hele 2.120g!!






Hovedmålet med turen var abbor over 2 kg, på forhånd virket det latterlig å ha et slikt mål, men underveis skjønte vi at det faktisk var realistisk. Dette er virkelig et vann hvor drømmer kan bli virkelige. Neste tur er allerede under planlegging..


Vær: sol og delvis skyet
Vind: 0-5m/s syd
Lufttemp.: 4-18
Vanntemp.: 16