søndag 29. september 2019

Lavtrykk og lave forventninger


Det har blitt en tradisjon med en todagers abbortur i forbindelse med Ole sin bursdag. Hotell var booket og det var ordnet fri fra jobb. Det vi ikke hadde planlagt var været, og da spesielt et voldsomt lavtrykk krydret med en god dose nedbør. Tur skulle det bli uansett og tur ble det. Forventningene ble naturlig nok noe redusert og vi forberedte oss mentalt på et ordentlig seigt fiske. Så var det dette med teori og praksis. Er kraftig fallende trykk synonymt med dårlig abborfiske? Ikke nødvendigvis. Noen ganger handler det mer om å tilpasse fisket.

Vi utsatte avreise noen timer for å unngå det verste regnværet, men det ville ikke gi seg og vi bestemte oss for å bare hoppe i det. Deilig å starte dagen kliss våt. Men selv om det bøttet ned var det antydning til liv i vannet og vi fikk raskt noen kontakter. Abborfiske handler mye om å lete og ikke minst prøve ut nye plasser. På et av kastene inn mot et grunnere område hadde Ole en fin følger, og vi monterte raskt en cheburashka-rig med weedless krok. For kunne det virkelig hende at noen av abborene ikke hadde fått beskjed om lavtrykket og heller plassert seg helt inn i gresset? 3 kast etterpå, inn i noe tettere vegetasjon, satt det en ok abbor og turens første kilosabbor ble landet. Vi søkte kjapt over området, men merket ikke noe mer der.

Dag to startet værmessig slik dag en var. Det vil si greit med nedbør, men utover morgenen ble det faktisk noen perioder med oppholdsvær. På grunn av det fallende lufttrykket fortsatte vi fisket noe dypere og vi så mye fisk klistret nede på bunn på rundt 6-7 meter. Vi tilpasset derfor metode ved å fiske forholdsvis sakte med korte drag. Vi løftet knapt nok jiggen opp fra bunnen, men lot den heller svømme mer horisontalt langs med bunnen med hyppige stopp. Noen napp var veldig forsiktige og det var derfor viktig med god kontakt med jigg.


De første timene ble de beste og i løpet av en kort periode får vi flere fine abborer. De fighter bra og viser virkelig hvorfor dette er vår favoritt årstid å fiske abbor. Blikk stille vann, frisk høstluft og abbor som biter.. det kan ikke bli bedre. Alt regnet er glemt, vi har klart å holde oss forholdvis tørre. Nå er høstfisket på sitt beste. Ole lander turens toppfisk på 1.350g og 45cm. Totalt ble det 4 abbor over kiloen.





Vær: overskyet og mye regn
Vind: 0 - 4m/s, øst
Lufttemp.: 10 - 13
Vanntemp.: 13,3